Junts Rubí creu que el govern municipal «no ha fet els deures d'estiu» per combatre la calor

La formació proposa ampliar la xarxa de refugis climàtics, instal·lar sistemes de refrigeració a les fonts o baixar el preu de la piscina municipal

El preu de l'entrada de la piscina municipal de Can Rosés és de més de sis euros
El preu de l'entrada de la piscina municipal de Can Rosés és de més de sis euros | CN Rubí
Nació
20 de setembre del 2023
Actualitzat a la 13:11h
Quan falten tot just tres dies per encetar la tardor, Junts Rubí ha fet pública la seva valoració sobre com ha viscut la ciutat els mesos d'estiu, marcat pels rècords de temperatura i una onada de calor que es va allargar tota una setmana a l'agost. L'anàlisi que en fa el responsable de política municipal de Junts, Ivan Vila, és clara: "Les mesures que s'han aplicat són insuficients, Rubí no està preparada per al canvi climàtic".

Així, Junts vol traslladar un seguit de propostes per tenir en compte de cara a l'estiu vinent i en els pròxims anys. Algunes d'aquestes ja estaven incloses al programa electoral amb què la formació es va presentar a les eleccions, com la transformació de deu places grises en places verdes o l'aprofitament de solars buits per crear espais ajardinats i ombrívols.

Pel que fa a les mesures preses aquest estiu, Junts considera que cal millorar-ne moltes: la primera onada de calor de l'estiu va ser al mes d'agost, que va va fer palès que era necessari ampliar el nombre i els horaris dels refugis climàtics. "No pot ser que s'habiliti una xarxa de refugis climàtics formada per només set equipaments, la meitat dels quals estan tancats molts dies d'agost o tenen uns horaris absolutament limitats", lamenta Vila, que també creu que espais com el Celler, l'Antiga Estació, l'edifici Ressò, el Centre Cívic de Can Fatjó, l'Espona, la Torre Bassas o els locals de les Associacions de Veïns es podrien incloure a la xarxa de refugis, i que s'hi podrien organitzar activitats per als usuaris.
 

Junts proposa que el centre cívic de Can Fatjó sigui un refugi climàtic Foto: RubiTV.cat


Una altra qüestió que ha posat Junts sobre la taula és el preu de l'entrada de la piscina municipal: Ivan Vila creu que s'hauria de rebaixar com a mínim un 50%. A Terrassa hi ha quatre piscines municipals amb una entrada a 2,5 euros, a Sabadell n'hi ha cinc, i l'entrada val quatre euros. "A Rubí, n'hi ha una i l'entrada val gairebé tant com la de Terrassa i Sabadell juntes". El portaveu de Junts també diu que, en els dies d'onada de calor, s'hauria d'haver establert la gratuïtat de l'equipament, com a mínim per als col·lectius més vulnerables, com en altres poblacions catalanes. Per últim, la formació considera "urgent" que es planifiqui una nova piscina municipal.

Exposició al sol

L'elevada exposició al sol durant l'estiu comporta dos problemes quan hi ha onades de calor: l'abastament d'aigua potable de les fonts municipals n'és un. A Rubí hi ha 113 fonts de boca, que serien molt útils per hidratar-se i refrescar-se, però després d'hores d'exposició al sol, l'aigua surt calenta. Ivan Vila explica que existeixen "diversos sistemes de refrigeració de les fonts", i que ara és el moment per fer aquesta inversió.

Passa el mateix amb elements del mobiliari urbà com els bancs o les atraccions dels parcs infantils. Per això, a banda d'enverdir al màxim les places, Junts suggereix diverses solucions: materials i revestiments que reflecteixin la calor, dissenys que promoguin la circulació de l'aire, terres que no absorbeixin la calor...

Transport públic insuficient

Junts també ha recollit la proposta d'alguns usuaris del transport públic, que a l'agost es veu "reduït a la mínima expressió", ja que algunes línies passen de tenir tres combois per hora a tenir-ne un. Així, la formació demana que com a mínim es disposi d'un autobús cada mitja hora, i que permetin "un desplaçament segur i comfortable a tots els refugis climàtics", tant als de la trama urbana com als espais de l'entorn natural.
 

Els nous autobusos híbrids ja estan en funcionament Foto: Localpres



I en un mateix sentit, Junts vol mostrar la seva preocupació pels protocols existents contra els incendis a les urbanitzacions, com han traslladat alguns veïns d'aquestes zones, que se senten "en perill" per la manca de manteniment i de franges perimetrals.