1 de 10
Salut

Com funcionarà el nou «Vagó de la Ciència» de FGC, dedicat enguany a la salut mental?

Els trens incorporaran el Seient de l’Expert, on un investigador ocuparà, periòdicament, un seient del vagó per resoldre dubtes, intercanviar experiències i mantenir un diàleg

Imatge de la presentació d'aquest matí del Vagó de la Ciència | FGC
per Nació, Sant Cugat | 21 de setembre de 2023 a les 12:16 |
De la mà de la consellera de Territori, Ester Capella, acompanyada del president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra, i del rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, aquest dijous s'ha presentat "El Vagó de la Ciència de la UAB". Una iniciativa que enguany estarà destinada a la salut mental i que pretén conscienciar sobre la importància de la recerca en aquest àmbit, coincidint que el curs acadèmic 2023-2024 de la UAB també tractarà sobre la mateixa matèria.

I és que aquest projecte s'ha plantejat com un "laboratori de cocreació de divulgació científica i tecnològica" on es tractin temes d’interès per a la societat, en què la recerca i la innovació són fonamentals, amb la voluntat d’arribar a la ciutadania i millorar l’educació cientificotècnica de la societat.


"Amb aquesta iniciativa els trens d’FGC contribueixen, una vegada més, a fer arribar a la ciutadania missatges importants d’interès general", ha declarat el president de FGC. "Així, el tren no només serveix per transportar persones sinó perquè el viatge sigui una experiència on aprendre i obtenir coneixement", ha afegit Segarra.

Una mirada que la consellera republicana Capella ha compartit manifestant que, a partir d'ara, "els nostres trens esdevenen transmissors culturals, activistes científics, divulgadors i sensibilitzadors. Amb aquesta iniciativa contribuïm a fer aflorar les situacions emocionals que poden esdevenir un problema de salut mental". 

Com és el "Vagó de la Ciència"?

Els usuaris hi trobaran informació i il·lustracions relacionades amb la salut mental que poden ser ampliades, en format àudio, a partir de codis QR. Aquests continguts inclouen una desena d’audioguies, que aborden aspectes transversals com són els estigmes, les causes, els drets o les cures, i la sèrie “El pòdcast del vagó”: un pòdcast de 19 capítols, disponible a la pàgina web del vagó i a les plataformes Spotify i Ivoox, amb entrevistes a investigadores i investigadors sobre aspectes com les addiccions, les emocions, l’activitat física o la prevenció del suïcidi.


A banda, també incorpora el Seient de l’Expert, una iniciativa que busca incentivar la interacció amb els viatgers i on un investigador ocuparà, periòdicament, un seient del vagó senyalitzat puntualment per a l’activitat i farà el trajecte en tren entre Plaça Catalunya i UAB per resoldre dubtes, intercanviar experiències i mantenir un diàleg sobre el seu àmbit de coneixement. A més, una bústia de suggeriments permetrà a les persones usuàries aportar idees sobre possibles futures recerques.

El projecte, que ha comptat amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, contempla accions futures com la creació d’una maqueta del cervell amb realitat augmentada, la participació en projectes de ciència ciutadana i la realització de tallers relacionats amb la salut mental i la creativitat.

 

Participació