En Comú Podem demana elaborar un Pla Local de Foment de la Lectura

La formació demana que es planifiqui una segona biblioteca a l'altra banda de la Riera

L'entrada de la biblioteca Mestre Martí Tauler
L'entrada de la biblioteca Mestre Martí Tauler | RubiTV.cat
Nació
27 de setembre del 2023
En Comú Podem presentarà una moció al ple del pròxim dijous, 28 de setembre, per demanar l'elaboració d'un Pla Local de Foment de la Lectura, en sintonia amb el Pla Nacional del Llibre i la Lectura aprovat pel Govern de la Generalitat el passat mes de juliol. Aquest pla té l'objectiu de millorar el nivell de comprensió lectora dels infants i joves i incrementar el percentatge de població lectora en general.

Els comuns volen que el Pla Local estigui aprovat abans del setembre de 2024, i que s'elabori de manera participativa amb agents com les Associacions de Famílies d'Alumnes, els centres educatius, la Biblioteca, entitats culturals i altres.

Per altra banda, la formació insta l'Ajuntament a elaborar el Pla Municipal del Servei Bibliotecari, que diagnostiqui els recursos i necessitats actuals, planifiqui la segona biblioteca de la ciutat i s'aportin els recursos necessaris per assolir les ràtios mínimes pel que fa a personal i horaris d'obertura. Tot plegat, amb els recursos corresponents de la Generalitat de Catalunya, a qui també sol·liciten que es doti el Pla Nacional del Llibre i la Lectura dels mitjans personals i econòmics necessaris, i la Diputació de Barcelona.

La legislació sobre biblioteques a Catalunya preveu que els municipis de més de 30.000 habitants tinguin serveis de biblioteca descentralitzats, i que els que tenen entre 70.000 i 100.000 habitants han de disposar de dues biblioteques locals de proximitat. Amb aquestes dades a la mà, "queda clar que a Rubí tenim una mancança evident d'articulació de serveis de biblioteca descentralitzats", com diuen els Comuns, que també apunten que hi ha d'haver sinergies amb les biblioteques a les escoles i instituts i altres punts de consulta audiovisual, que caldria que estiguessin integrats en una xarxa de centres cívics. En Comú Podem situa la segona biblioteca a l'altra banda de la Riera.

A més, els Comuns recorden que a aquestes mancances cal afegir-hi la "greu situació" que es viu a la biblioteca Mestre Martí Tauler, on falten recursos humans per poder fer front "de manera adequada al ja limitat horari d'obertura d'aquest equipament de referència". La biblioteca és un dels serveis millor valorats en les enquestes de satisfacció ciutadana de Rubí.

Catalunya, per sota de la mitjana estatal en comprensió lectora

La diagnosi del Pla Nacional del Llibre i la Lectura, que recull els principis i objectius que el regeixen, revela que la comprensió lectora de l'alumnat català es troba per sota de la mitjana estatal en l'alumnat de 4t de Primària, unes dades que indiquen "que encara hi ha espai per a la millora".

Per als Comuns, les administracions públiques locals són "actors fonamentals en els objectius del Pla", ja que disposen d'un coneixement acurat de la població i disposen dels recursos de proximitat que es poden posar a disposició dels objectius marcats pel Pla, i desenvolupar plans locals de lectura, fomentar les residències de creació literària o organitzar activitats de dinàmica educativa vinculades a la literatura, entre d'altres.