L'AUP fa arribar una bateria de propostes per incloure als Pressupostos 2024

Un sistema de recollida selectiva amb identificació, un milió d'euros en habitatge públic o crear una empresa de serveis pública, entre les propostes més destacades

L'AUP presenta una vintena de propostes per als Pressupostos 2024
L'AUP presenta una vintena de propostes per als Pressupostos 2024 | Cedida/Ràdio Rubí
Nació
20 de novembre del 2023
L'Alternativa d'Unitat Popular ha fet arribar diverses propostes de cara als Pressupostos del 2024, uns comptes que en principi s'aprovaran amb la majoria absoluta del govern (PSC) i ERC després de l'acord signat a finals del mes passat per a l'aprovació de les finances i d'altres projectes al llarg del mandat.

L'AUP, que des de l'inici del curs polític ha expressat la seva voluntat d'incidir en les polítiques muinicipals, i així ho ha anat fent ple rere ple. D'aquestes propostes al ple, de fet, en surt el gruix de les propostes que ha fet arribar l'Alternativa per als Pressupostos 2024:
 

Garantir els drets essencials

La seguretat, l'habitatge i les urgències socials són les principals demandes de l'AUP en matèria de drets de la ciutadania que cal garantir. Pel que fa a la seguretat ciutadana, la formació alternativa demana aplicar les mesures que es van aprovar en la moció per promoure els barris, centrat a Les Torres, durant el mandat passat; destinar un milió d'euros a habitatge públic, per diverses vies com l'adquisició per tanteig i retracte o creant habitatge d'urgència amb contenidors en solars municipals, i ampliar les ajudes socials amb targeta moneder a través de la partida d'urgències socials de competència municipal.
 

L'AUP vol destinar un milió d'euros a habitatge públic Foto: Xavier Olmos (Ajuntament de Rubí)


En aquesta mateixa línia, i en l'àmbit del feminisme i les cures, l'AUP torna a traslladar la demanda de la implementació del servei de canguratge municipal, que estava inclosa en una moció de suport a la petita infància. En el mateix ple del mes de novembre, presentaran una moció per a l'establiment de punts lila quotidians en establiments municipals i privats com comerços, bars i restaurants i empreses en general.
 

Territori i canvi climàtic

Les propostes al voltant de la conservació del territori i la lluita contra el canvi climàtic són un altre eix important de les polítiques de l'AUP.

En matèria de gestió de residus, l'Alternativa defensa la implementació per fases del sistema de recollida amb porta a porta i contenidor intel·ligent, o el sistema que es consideri, a Ca n'Alzamora, Sant Jordi Park, La Perla, Centre, Ximelis i Can Serrafossà; i a la resta del municipi pel 2025.

Per altra banda, la formació ha demanat crear un viver d'arbrat a la Finca Font del Ferro, que la compra agregada d'energia provingui d'energies renovables i ampliar la xarxa de refugis climàtics: assegurar-ne un cada 15 minuts amb sofàs, lavabo, aigua i climatització adequada; millorar el verd urbà amb arbrat i lianes, i una partida per rehabilitar l'entorn i la font del Felip.
 

Cubells multiproducte del porta a porta a Berga Foto: Lídia López

 
I pel que fa a la mobilitat, l'AUP reclama l'estudi per pacificar la C-1413 des de Can Vallhonrat fins al Pinar i executar els acords de la moció per millorar la connexió a peu entre el nucli urbà i les urbanitzacions. L'Alternativa també demana promoure el repartiment de km 0 i baixes emissions per als establiments comercials locals, i en matèria de comerç, també recupera la proposta per implementar la moneda social.
 

Municipalitzacions

Un dels temes estrella de l'AUP és l'aposta per la municipalització de serveis: per al 2024, demanen que el Pressupost del 2024 contempli la creació d'una empresa pública que permeti preparar l'estructura per a les futures internalitzacions, i garantir que durant el pròxim exercici es municipalitzin els aparcaments de la plaça Salvador Allende i la plaça Onze de setembre.
 

Infància i joventut

En aquests àmbits, la formació ha presentat diverses mocions de les quals en demanen el compliment via Pressupostos: per una banda, promoure les activitats extraescolars per reduir la desigualtat infantil, impulsar la discoteca pública per garantir una oferta segura d'oci nocturn per als joves de la ciutat, i ampliar l'oferta de joc a l'espai públic, amb projectes com el Juguem i respectem que s'està duent a terme al barri de Les Torres.
 

Equipaments

Finalment, l'Alternativa demana posar fil a l'agulla, d'una vegada per totes, per dotar la ciutat dels equipaments necessaris: implementar una xarxa de centres cívics en equipaments municipals ja oberts, treballar per recuperar les Torres Massana com a equipaments per al veïnat de Ca n'Alzamora, i rehabilitar la part exterior dels Antics Cinemes a Les Torres.