1 de 10
Emergència climàtica

L'oli vallesà, «en perill d'extinció»

La sequera i l'impacte de les plagues estan causant estralls entre els productors locals

El pròxim 27 de gener se celebrarà la Fira de l'Oli del Vallès | Ivan Caelles
per Nació, 22 de gener de 2024 a les 10:12 |
El Vallès està sec. I ara, els productors d'oli de la comarca alerten que l'estrès hídric i les plagues, principalment de senglars, ha deixat la producció d'enguany sota mínims; inclús per sota del 10%. En aquesta línia, el sector adverteix que aquesta davallada podria afectar en la consolidació d'una clientela habitual.

"El volum de producció d'aquest any és lamentable". Així de contundent s'ha mostrat el vicepresident de l'Associació de Productors de l'Oli del Vallès, Marc Gonzàlez, que ha reclamat mesures actualitzades per mitigar l'impacte de les plagues que malmeten els cultius. Una afectació que, assevera, podria fer perdre clients fidelitzats; sobretot pel que fa a la varietat Vera. En la mateixa línia s'ha pronunciat l'alcalde de Tagamanent i conseller comarcal de Productes de la Terra, Ignasi Martínez: "El sector està en perill d'extinció".


Ara bé, per combatre-ho, el proper 27 de gener exposaran els seus productes en la Fira de l'Oli del Vallès a Bigues i Riells del Fai (Vallès Oriental), que comptarà amb unes 40 parades no només del conegut com a "or líquid", sinó també d'altres segells locals, com el pa que s'elabora als municipis vallesans. Paral·lelament, també s'està treballant per obtenir la Denominació d'Origen Protegit Oli del Vallès, que aglutinaria les diverses varietats que s'elaboren a la comarca.

La cita es veu com una oportunitat per a la comarca i el sector, així com per replantejar on es centralitzen els cultius. Una trobada que també servirà per ampliar el coneixement de les varietats d'oli que es produeixen a la comarca, i comptarà amb tastos de diferents varietats d'oli, mostres de cuina a càrrec del Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental i jocs, entre d'altres

 

Participació