menors no acompanyats

Clam als partits perquè no utilitzin els menors no acompanyats com a arma electoralista

L'Associació ExMenas s'ofereix a l'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez (PSC) per fer de mediadors després dels incidents per l'obertura d’un nou centre d'acollida

per Laura Estrada, 16 de maig de 2019 a les 11:30 |
Veïns de Rubí es van manifestar dilluns en contra d'un centre de menors no acompanyats | Carla Serra
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Centenars de persones es van concentrar dilluns a les portes de l'antic Hotel Terranova per manifestar-se contra l'obertura d'un centre d'acollida de menors estrangers no acompanyats (MENA) que la DGAIA vol traslladar de Sant Just Desvern a aquest espai de Rubí. L'endemà dimarts, la directora general d'Atenció a la Infància, Ester Cabanes, va haver de ser escortada pels mossos d'un acte informatiu al carrer.

Davant d'aquests fets, l’Associació ExMenas ha denunciat aquest dijous en roda de premsa que partits com el PSC, ERC i PP "trenquin l’acord que van firmar l'1 d'abril on es comprometien a no utilitzar els migrants com a eina per fer campanya electoral".


Lamia, membre de l'associació, explica que "moltes vegades els polítics es comprometen a fer coses que després no compleixen i els que en sortim perjudicats som nosaltres, siguem menors o no”. Iman, també del col·lectiu, critica que l'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez (PSC), fes “un discurs d’odi, racista i que feria sensibilitats”. Segons Iman, l’alcaldessa “ha generat crispació i un ambient d’hostilitat entre la ciutadania i els menors, en comptes de facilitar la integració”.

Des d’ExMenas lamenten que des de les administracions i partits no se’ls consulti, pregunti ni contempli a l’hora de prendre decisions. "Ens dirigim a l'alcaldessa de Rubí i ens oferim a mediar la situació, perquè només teixint ponts podrem viure entre iguals", ha traslladat Iman.


Idees de bomber i partits de futbol “per la fotografia”

Des del col·lectiu d’ex menors estrangers no acompanyats també han mencionat el cas del candidat del PP a l’alcaldia de Barcelona, Josep Bou, “que no només es dedica a apagar focs, sinó que també té idees de bomber”, ha ironitzat Iman.

Bou ha proposat retornar els MENA als països d’origen i que, en cas de no poder-se fer, censar-los per tenir-ne el recompte, “com si fóssim criminals”, denuncia Iman. Segons l’associació, Bou és “un populista” perquè posen en dubte que l’Ajuntament de Barcelona tingui les competències per fer tot el que promet el candidat.

“Josep Bou s’ha preguntat per què venim i deixem el nostre país, la nostra família i la nostra gent? Si ho fem és per buscar un futur digne, feina digna, ajudar la nostra família, igual que voleu fer els que sou d’aquí i els que teniu fills”, ha defensat Iman.

Els ExMenas asseguren que “tot té un per què” i que si no se’ls pregunta o se’ls té en compte, i per contra es “generalitza”, no s’aconseguirà mai una integració real a la societat. “Tenim cor com vosaltres, no som criminals, i ens afecta que ens poseu al mateix sac”, conclou.

L’altre exemple que han posat des de l’associació és el cas del candidat d’ERC de Barcelona, Ernest Maragall, que la setmana passada participava d’un torneig de futbol amb menors no acompanyats “en plena campanya electoral”. Segons el col·lectiu, alguns dels joves que aquell dia van xutar amb Maragall “no sabien ni qui era ni que allò serviria per aconseguir la fotografia que volien, que era el candidat amb els MENA”.

 

Participació