Comuns pacten els grans temes de la legislatura amb PSC però no entren al govern

El pacte permetrà l'aprovació del cartipàs i del Pressupost 2019 | Els comuns han aconseguit el desistiment del POUM i diverses mesures per als pressupostos de 2019 i de 2020

Moment de la signatura de l'acord entre el PSC i En Comú Podem
Moment de la signatura de l'acord entre el PSC i En Comú Podem | Marta Casas
10 de juliol del 2019
Actualitzat el 11 de juliol a les 10:34h
El PSC i En Comú Podem han arribat a un acord per garantir la governabilitat de Rubí i aprovar l'organització municipal en el ple de demà a les 17h. Un acord, però, que pot anar més enllà de la simple aprovació del cartipàs i les retribucions.

Tal com ha explicat la portaveu d'En Comú Podem, Ànnia Garcia, "el nostre objectiu era incidir i formar part d'un govern que permetés millorar la ciutat, i fer-la més justa i equitativa", però "els resultats de les eleccions han estat molt clars". Per a En Comú Podem Rubí, doncs, "una de les primeres possibilitats d'influència era explorar un acord amb el guanyador de les eleccions, el PSC".

Aquest acord ha arribat a bon port després de dues setmanes de negociació, i malgrat En Comú Podem no estigui d'acord amb la proposta de retribucions: "no és la nostra, ni tampoc la podríem avalar sense més", ha reconegut Garcia, "però per la responsabilitat que tenim els tres regidors, que era intenar incidir en el mandat, hem acabat establint un acord més ampli, de governabilitat, i que permeti que la ciutat comenci a funcionar i que ens permet incidir des del primer minut en les polítiques municipals".

Aquest acord té tres claus: el desestiment del POUM i la posada en comú de com ha de ser la reforma del Parc de Ca n'Oriol, per una banda; ha explicat Ànnia Garcia; i altres mesures més concretes que s'hauran de veure reflectides en el Pressupost de 2019 - encara pendent d'aprovació - i en el de 2020, tal com ha detallat Andrés Medrano.

En relació als dos primers punts, l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, ha garantit que "no suposarà una aturada de la ciutat", sinó que es faran les modificacions corresponents per tirar endavant les propostes que siguin necessàries.

Segons ha explicat el número 2 d'En Comú Podem Rubí, "ens trobem en una situació de pressupostos prorrogats, cosa que és responsabilitat del govern i de tothom", i el seu grup municipal ha traslladat propostes per tal d'aprovar el pressupost de 2019 - en principi el proper 25 de juliol, en sessió plenària ordinària. En cas que alguns dels acords no es podessin incloure en aquest pressupost, quedarien actualment inclosos en el de 2020, ha explicitat Medrano.

Les propostes concretes per incloure en el Pressupost de 2019 son la destinació de 48.000€ a pàrquings per a bicicletes en certs punts estratègics, la reposició dels arbres morts (36.000€), el camí verd a l'escola Rivo Rubeo, valorada en 150.000€ i en la qual el govern anterior ja estava treballant; i la millora del Parc de Ca n'Alzamora, entre d'altres. Algunes d'aquestes propostes sorgeixen del procés de Pressupostos Participatius de l'any passat.

Altres propostes que ha fet directament el grup municipal son un estudi per a la municipalització de les escoles bressol, valorat en 15.000€, o la redacció d'un nou plec de condicions que millori les condicions de les treballadores; solventar la manca de personal de l'Escola d'Art, instaurar un servei de vetlladoria per a nens amb necessitats educatives especials, un pla de xoc valorat en 300.000€ per a les urbanitzacions, que es concretaria en la Taula d'Urbanitzacions, i que tindria la seva continuïtat en el compliment de la moció que demanava destinar un 15% del Pressupost a les urbanitzacions; i una inversió de 200.000€ en millorar les àrees d'esbarjo per a gossos.

Pel què fa a les propostes que traslladaran perquè es vegin reflectides al Pressupost de 2020, els comuns demanen un mínim de 2 milions d'euros en Habitatge per desenvolupar el Pla Local d'Habitatge, algunes actuacions previstes al POUM, com la construcció de ponts que travessin la Riera, que s'haurien de dur a terme; continuar potenciant una "eina estratègica de ciutat" com és Rubí Brilla, i que la Xarxa de Centres Cívics de Rubí pugui començar a ser una realitat a partir de l'any 2020.

Garcia i Medrano han anat encara més enllà, i han explicat que el pacte de governabilitat es podria acabar traduïnt en una entrada al govern, gestionant les àrees d'Habitatge, Medi Ambient i Ciutadania.

"Al final es tracta d'assumir la responsabilitat que les urnes ens han donat, i el repte de posar en marxa les polítiques que tenim per la ciutat, i fer-ho des dels espais de govern", ha conclòs Ànnia Garcia.

Tot i que l'acord de governabilitat entre el PSC i En Comú Podem ja suma els 13 vots de la majoria absoluta al ple municipal, l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, ha insistit en què "parlarem amb tothom sobre els grans projectes de ciutat", però sí que ha remarcat la importància d'arribar a un acord per desencallar l'aprovació del Pressupost de 2019: "ajuda a posar en marxa la maquinària, ja que qui pateix les conseqüències son els treballadors municipals i els serveis que s'han de prestar a la ciutadania".

Les retribucions, "un ajustament als salaris recomanats"

Preguntada per la proposta de retribucions que proposa l'equip de Govern, que contempla una pujada de sous generalitzada per a tots els càrrecs electes i de confiança, l'alcaldessa ha reconegut que "suposa un increment bastant substancial perquè feia molts anys que els sous no es pujaven", i respon a la voluntat de "dignificar la institució i posar en valor el servei públic que oferim".

Els salaris proposats per a ciutats de més d'entre 75.000 i 300.000 habitants poden arribar fins als 84.000€, segons les recomanacions de la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis.

En cas que entressin a govern, però, Ànnia Garcia ha aclarit que els seus regidors aplicarien allò establert en el seu codi ètic, que és limitar el seu sou a 3,5 vegades i mitja el Salari Mínim Interprofessional, en el cas de Catalunya en Comú; i a 3 vegades, en el cas de Podem.

El suport a aquesta proposta de retribucions, de totes maneres, ve donat per totes les propostes programàtiques i de la capacitat que, amb els seus tres vots, tindran per incidir a partir d'ara en les polítiques municipals. Si aquests acords es van complint, i després d'un marge de temps per treballar de manera conjunta, es podria donar un acord més estable que suposaria l'entrada d'En Comú Podem al govern, però de moment no hi ha una data fixada.

En aquestes setmanes de negociació, ambdós partits han reconegut que la proposta de retribucions s'ha negociat i ha acabat baixant de la proposta inicial.

Preguntats per com creuen que rebran els votants aquest acord amb el PSC, Medrano i Garcia han considerat que "s'ho prendran en funció d'allò que hem estat capaços de fer i d'aconseguir, i serà el moment de valorar si ha valgut la pena o no signar aquest acord".