meteorologia

​La setmana dels barbuts, setmana d'esternuts

Tradició i meteorologia es fusionen en la que està considerada la setmana més freda de l’any

per Redacció, 15 de gener de 2019 a les 17:00 |
El calendari amb els sants barbuts | CCMA
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La setmana dels barbuts forma part de la tradició catalana i fusiona religió i meteorologia. Se situa cada any a la setmana que inclou els dies 15, 16 i 17 de gener.

Catalunya és un país d'àmplia tradició meteorològica (les condicions del temps en un dia i en un lloc concret) i de seguiment climàtic (mitjana de les condicions atmosfèriques acumulades al llarg dels anys). Si fem un cop d'ull al nostre santoral, veurem que els dies 15, 16, 17 de gener corresponen a sant Pau Ermità, Maur Abat i Antoni Abat, respectivament. I si ho allarguem per davant i per darrere, tenim el 13 amb sant Hilari, el 21 de sant Fructuós, i sant Vicenç, el 22. Tots aquests sants coincideixen en lluir unes bones barbes espesses.


Des del punt de vista climàtic, analitzant molts anys, es pot confirmar que gener sol ser el mes de l'any que fa més fred a Catalunya. Per tant, si unim el clima i la tradició religiosa, hi ha qui va atribuir el fred als sants barbuts de mitjans de gener. I així, tradicionalment, la setmana dels barbuts ha estat considerada la més freda de l'any.

Tradició o no, mite o realitat, el cert és que aquesta setmana tornarem a patir fred arreu i haurem de tornar a tirar de bufanda i guants. L’anticicló continua instal·lat al país i avui les temperatures han tornat a baixar. De fet, en alguns punts han caigut 6 graus en relació a ahir. A més, les glaçades a l’interior i el Pirineu han estat generalitzades.

 

Glaçada a Osona aquest dimarts. Foto: Emili Vilamala


La situació s’allargarà fins dijous, tot i que amb temperatures una mica més suaus. Llavors, arriba un sistema frontal que portarà núvols i algunes precipitacions. 

De moment, per això, i com deien els nostres avis: "Quan vénen els barbuts, vénen els freds cascarruts". O una altra: “Setmana dels barbuts, setmana d’esternuts”. 
 

 

Participació