Alerta Solidària atribueix les suposades confessions de dos CDR a la pressió «il·legal» de la Guàrdia Civil

El col·lectiu denuncia una aplicació "encoberta" de la llei antiterrorista "aïllant" els detinguts i impedint que poguessin trobar-se amb els seus advocats

L'operatiu de la Guàrdia Civil, als voltants de la plaça de les Dones del Tèxtil
L'operatiu de la Guàrdia Civil, als voltants de la plaça de les Dones del Tèxtil | Juanma Peláez
NacióDigital
26 de setembre del 2019
El portaveu d'Alerta Solidària i coordinador de les defenses dels membres dels CDR detinguts dilluns, Xavier Pellicer, ha atribuït aquest dijous les suposades confessions de dos dels arrestats a la manipulació i pressió "il·legal" de la Guàrdia Civil. 

En declaracions a TV3, Pellicer ha parlat d'aplicació "encoberta" de la llei antiterrorista, "aïllant" els detinguts i impedint que poguessin trobar-se amb els seus advocats. "Imaginin-se que a les sis de la matinada entren a casa seva, els emmanillen i els tenen sense dormir 24-36 hores manipulant-los, traslladant-los informacions falses, enganyant-los. Com reaccionarien vostès?", ha preguntat. Segons ha dit, les declaracions s'haurien fet al voltant de les 4 o les 5 de la matinada. Per tot plegat, ha augurat que gran part del procediment serà declarat il·legal.

Tal i com han publicat alguns mitjans, dos dels detinguts haurien confessat algunes de les acusacions de la Guàrdia Civil, admetent que tenien intenció de cometre alguns sabotatges en resposta a la sentència del Suprem, però sense voler atemptar contra persones.

Segons Pellicer, aquesta forma d'actuar de la Guàrdia Civil "forma part de les seves pràctiques habituals", i suposa una "vulneració absoluta dels drets i del dret de defensa" en particular, amb una "manipulació i pressió constants als detinguts" i un "aïllament que recorda la Llei antiterrorista". 

S'ha mostrat convençut que bona part d'aquestes detencions es declararan il·legals i bona part de les diligències de la Guàrdia Civil no podran formar part del procés. 

Alerta Solidària no ha pogut parlar amb aquestes dues persones detingudes i no sap quin és el seu estat, tot i que van ser designats per les seves famílies per ser els seus advocats. Ha explicat que han parlat amb el Col·legi d'Advocats de Sabadell i ningú ha contactat amb ells per designar advocats d'ofici. 

Pel que fa a la declaració aquest dijous davant del jutge de l'Audiència Nacional, ha indicat que les persones que s'han negat a declarar a comissaria a priori tampoc ho faran en seu judicial. A tots ells se'ls imputa el delicte de terrorisme.