TMA torna a presentar el projecte per obrir l'abocador de Can Balasc

La plataforma Rubí Sense Abocadors demana un nou esforç a la ciutadania per presentar al·legacions

L'abocador de Can Balasc
L'abocador de Can Balasc | RubiTV.cat
19 de novembre del 2019
L'empresa TMA ha presentat el Pla d'Actuació Específica (PAE) en Sòl No Urbanitzable que li permetrà demanar la llicència d'obertura de l'abocador de Can Balasc. De fet, tècnics municipals van informar ahir a la Mesa d'Abocadors que el registre d'entrada del projecte és del 24 d'octubre, només tres dies després de celebrar-se la darrera reunió de la Mesa d'Abocadors. Segons es va informar també a la Mesa, el PAE s'admetrà a tràmit a la Junta de Govern Local d'aquesta setmana, i preveuen que es publiqui al Butlletí Oficial de la Província (BOP) el proper dia 22.

La Plataforma Rubí Sense Abocadors va mostrar la seva indignació per no haver conegut aquesta documentació i estudiar-la des del mateix dia en què es va registrar, ja que des del moment en què es fa públic al BOP s'inicia un termini de 30 dies per realitzar al·legacions, i hauria guanyat temps per estudiar a fons aquesta documentació. En aquest sentit, la Plataforma continua denunciant que no se'ls considera part interessada, com ja van demanar el mes de juny. L'Ajuntament, però, s'hi nega perquè "no és jurídicament possible".

Els serveis tècnics municipals no van donar massa detalls sobre la nova documentació presentada per TMA, però creuen que serà molt similar a l'anterior, tot i que corregint les deficiències que van permetre que la Junta de Govern Local del mes de juny de 2019 denegués la seva aprovació inicial en ple municipal.

La Plataforma Rubí Sense Abocadors demana un nou esforç a la ciutadania per presentar al·legacions

Un dels portaveus de la Rubí Sense Abocadors, Joaquim Òdena, va lamentar que des del Consistori no s'hagi permès consultar la documentació des del moment en què es va rebre, ja que "nosaltres no som tècnics, només gent del carrer", va dir.

"La nostra intenció és treballar perquè aquest abocador no s'obri, i per això seguirem lluitant i seguirem fent tot el que haguem de fer", va afegir Òdena. Aquest divendres, hi haurà una nova reunió entre els tècnics i la Plataforma "per veure si el nou PAE difereix molt de l'anterior o continua estant tan malament".

Un cop es publiqui al BOP, hi haurà 30 dies per fer al·legacions, amb la qual cosa es podria acabar el temini pels volts de Nadal.

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, va reconèixer que "segurament la Plataforma hauria pogut tenir el document abans, però el que està clar és que a partir d'ara el treball serà conjunt", ja que es tracta d'un document complex, i també va anunciar que l'ajuntament ha encarregat un estudi tècnic mediambiental específic per aquest PAE, amb la qual cosa es mirin tots els aspectes que es puguin atacar des del punt de vista mediambiental. Es tracta de personal tècnic de la casa i de fora, ja que els tècnics de l'ajuntament tenen "moltes coses inaplaçables del dia a dia".

Tot i això, Medrano va recalcar que "la decisió final és de la Generalitat", amb qui ja s'han posat en contacte i no han rebut cap mena de resposta. "Nosaltres considerem que l'estudi mediambiental és imprescindible, i si la Generalitat també ho considera, podríem frenar Can Balasc amb arguments mediambientals". La Generalitat, però, creu que l'estudi d'adequació presentat en els anys 90 - i que està recorregut judicialment per l'Ajuntament - ja és suficient per incloure'l en el projecte.