Rubí participarà a la Cimera Mundial pel Clima a Madrid

T'expliquem alguns detalls d'aquesta Cimera, que tindrà lloc entre el 2 i el 13 de desembre

Redacció
28 de novembre del 2019
Actualitzat a les 10:08h
La Cimera Mundial pel Clima se celebra a Madrid entre el 2 i el 13 de desembre
La Cimera Mundial pel Clima se celebra a Madrid entre el 2 i el 13 de desembre | Ifema Madrid
La ciutat de Rubí, i més concretament el projecte 50/50 que es desenvolupa als centres educatius de la ciutat, seran presents a la Cimera Mundial del Clima COP25, que tindrà lloc a Madrid entre el 2 i el 13 de desembre. Rubí ha estat convidada a presentar-hi el projecte en el marc de la ponència L'escola com a llavor del canvi.

En aquest projecte, que forma part de Rubí Brilla, la comunitat educativa treballa en equip per reduir el consum energètic i les emissions contaminants; així, els centres educatius es comprometen a rebaixar la seva despesa energètica mitjançant diverses accions, i el consistori retorna la meitat d'aquest estalvi en forma de subvenció directa. L'altre mitat dels diners, els inverteix en mesures d'eficiència energètica als centres, per tal de seguir augmentant l'estalvi en el futur.

El projecte es va implantar el 2012 a Rubí i, en aquests moments, està plenament consolidat a una dotzena d’escoles públiques de la ciutat, aconseguint un estalvi energètic global proper als 300.000 euros.

Què és la Cimera Mundial del Clima

La Cimera Mundial del Clima, que s'havia de celebrar a Xile però s'ha traslladat a Madrid atesa la crisi que travessa el país andí, i després que Brasil rebutgés acollir l'esdeveniment quan Bolsonaro va guanyar les eleccions; té com a principal objectiu fer efectiu l'Acord de París signat l'any 2015, un acord sobre el canvi climàtic que estableix un seguit de mesures per a la reducció dels gasos d'efecte hivernacle.

L'organització d'aquesta Cimera, que enguany arriba a la 25a edició, recau en la "Conferència de les Parts" (COP), un òrgan de les Nacions Unides, i té l'objectiu d'aconseguir un acord en què s'estableixien obligacions per a totes les nacions implicades per combatre el canvi climàtic. Les dues més importants van ser la de Quioto (1997) i París (2015).

Segons Europa Press, el Govern espanyol gastarà un total de 86 milions d'euros en la celebració de la Cimera del Clima, i el Consell de Ministres calcula que es podrà recuperar un 20% de la despesa, aproximadament, tot i que per al Govern "s'ha de valorar l'impacte reputacional que genera aquest tipus d'esdeveniment" a Espanya, a més de l'impacte econòmic que suposarà l'augment del consum i l'ocupació hotelera: l'Associació d'Hosteleria de Madrid calcula que tindrà uns beneficis d'uns 13 milions d'euros.

Aquesta Cimera generarà aproximadament unes 65.000 tones de CO2, que seran compensades a través de reduccions certificades d'emissions que adquirirà el Govern i procediran de projectes impulsats per bancs de desenvolupament. Aquest és un mecanisme que es va establir en el Protocol de Quioto, segons el qual si un país emet més del previst o supera els compromisos adquirits, pot ajudar finançant projectes en països en vies de desenvolupament per tal que puguin reduir les emissions de gas d'efecte hivernacle.

S'espera que l'assistència a la Cimera sigui d'entre 20.000 i 25.000 persones, entre ells, uns 15.000 joves, entre els quals hi haurà l'activista Greta Thunberg, que es troba creuant l'Oceà Atlàntic en catamarà des de Virginia (Estats Units).

Reforç de fronteres en motiu de la celebració de la COP25 a Madrid

El Ministeri de l'Interior va anunciar ahir que es restabliran els controls a les fronteres en motiu de la celebració de la Cimera entre el 2 i el 13 de desembre, segons el què disposa l'article 25 del codi de fronteres Schengen. La mesura ha entrat en vigor aquesta matinada a les 12h i serà vigent fins el dia 14 a les 12h.

Segons el citat article del codi Schengen, aquesta mesura es pot aplicar de manera excepcional "quan en l'espai sense controls en les fronteres interiors es presenti una amenaça greu per a l'ordre públic o la seguretat interior d'un Estat membre" durant un període de temps limitat que no podrà superar els 30 dies.