Respecte i igualtat, els clams de les persones amb diversitat funcional

Els actes commemoratius finalitzen aquesta tarda amb la representació de l’obra "Aquí no paga ni Déu!" a càrrec de l’entitat d’integració social i laboral Femarec

Les activitats s'han celebrat a la plaça Doctor Guardiet
Les activitats s'han celebrat a la plaça Doctor Guardiet | Localpres
Redacció
03 de desembre del 2019
Rubí va commemorar diumenge el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional amb un programa d'activitats lúdiques i reivindicatives sota el lema Així és com vull que em tractis! organitzades per l'Ajuntament, diverses entitats rubinenques i serveis de l'àmbit.

La jornada es va celebrar a la plaça del Doctor Guardiet i va comptar amb una alta participació en què les persones amb diversitat funcional van reclamar a la societat empatia, respecte i igualtat de drets. La idea va impregnat moltes de les activitats organitzades, com ara l’exposició La sabata de l’altr@ de l’Escola d’Art i Disseny edRa, i també va estar present en el manifest unitari elaborat per les entitats i serveis de l’àmbit. El text, inspirat en la cançó Todo cambia de Mercedes Sosa, recollia la necessitat de tractar la diferència amb respecte i de saber posar-se en el lloc de l’altre.

Pel que fa a l'exposició, en el marc d’uns tallers previs, els participants van elaborar sabates de fang que simbolitzaven l’empatia necessària a l’hora de tractar les persones amb discapacitat. Entre aquestes obres, se’n va escollir una perquè edRa la reproduís en gran format. La sabata es va poder veure a la plaça del Doctor Guardiet al costat de la resta de peces originals i de tot un seguit de plafons on s’explicava el seu procés d’elaboració. Molta gent es va mostrar interessada en la iniciativa, fent-se una foto, palesant així el seu suport simbòlic a les persones amb diversitat funcional.

En el seu discurs, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, va elogiar la voluntat d’apoderament de les persones amb diversitat funcional i va destacar el fet que cada cop hi hagi més col·lectius decidits a llençar un missatge d’inclusió a la societat, així com el Consell dels Infants i Adolescents, que ha participat en la jornada amb diversos tallers de sensibilització sobre la diversitat funcional adreçats als més petits.

La commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional ha reunit representants d’APDIR, l’AMPA del Centre Especial d’Educació de Ca n’Oriol, AVAN, el Club Escola de Futbol Can Mir, Rubí TEA, l’ONCE, el Club Esportiu Horitzó 1994, el Servei de Rehabilitació Comunitària, Font del Ferro, DAPSI Rubí i la Llar Ca n’Alzamora.

Durant la jornada els participants també van poder gaudir de les actuacions de Les Anades d’Olla amb el Bòjum, de l’Esbart Dansaire de Rubí, i de l’Orquestra de la Diversitat Funcional de l’Escola Municipal de Música Pere Burés. A més, es van instal·lar parades informatives per part de les entitats i serveis de l’àmbit, així de l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional.

Dia de les Persones amb Diversitat Funcional

Els actes commemoratius finalitzen aquesta tarda, coincidint amb el Dia de les Persones amb Diversitat Funcional, a partir de les 19 h al Teatre Municipal La Sala amb la representació de l’obra Aquí no paga ni Déu!, a càrrec de l’entitat d’integració social i laboral Femarec. Es tracta d’una comèdia àcida original de Dario Fo però adaptada per primera vegada en format musical. L’accés a l’obra serà gratuït.