La fundació Arrels lloga pisos a Rubí per poder atendre més persones sense llar

L'entitat té moltes dificultats per trobar habitatges a Barcelona, a causa de l'increment del preu de la vivenda

Redacció
30 de desembre del 2020

La Fundació Arrels, que treballa per oferir un habitatge digne i estable a persones que han viscut al carrer, ha explicat que està trobant cada cop més difcultats per poder llogar més pisos i allotjar les persones sense llar que recorren a l'entitat. Actualment, allotgen 133 persones en 98 pisos, 51 dels quals provenen del mercat de lloguer privat, però cada cop els costa més trobar nous habitatges.

Durant aquest 2019, Arrels ha dedicat un 20% més de pressupost al lloguer de pisos que el 2018 - quan el pressupost va ser de 333.410€ -, degut a l'increment de persones sense llar però també per l'encariment del preu de l'habitatge.

El seu director, Ferran Busquets, explica que l'entitat es planteja no agafar més pisos, ja que tem no poder-los pagar. "Estem arribant al límit", diu, ja que un pis que fa tres anys es podia llogar per 450 euros actualment en val 700, i recorda que el preu mitjà del lloguer a Barcelona supera els 950€, un 9% més que fa dos anys i un 35% més que en fa cinc.

La manca d'habitatge públic, i la d'oferta de pisos que encaixin amb el pressupost de la Fundació i les necessitats de les persones que atenen (petits, amb cèdula d'habitabilitat, propers a una parada de metro i amb ascensor) està posant les coses molt complicades a l'entitat.

Llogar pisos fora de la ciutat de Barcelona, una solució que "no els convenç"

Per tal de fer front a aquestes dificultats, des de la Fundació s'ha optat per llogar pisos fora de la ciutat, entre d'altres, a Rubí. Aquesta solució, però, no els convenç, ja que allotjar les persones que atenen lluny de Barcelona, en un lloc desconegut, dificulta el procés d'arrelament. Altres ciutats on Arrels ha llogat pisos són l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Vilassar de Mar o Granollers.

Segons explica la Fundació, "l'estabilitat, la confiança i la seguretat que ofereix tenir un pis - sobretot si és individual - és fonamental perquè les persones que han viscut al carrer recuperin l'autonomia i la confiança", i per això és tan important que tinguin la certesa que l'habitatge serà per a tota la vida, igual que l'acompanyament per part de la Fundació, durant el temps que sigui necessari.