El MMUC encetarà la nova programació el 23 de gener amb una exposició sobre Antoni Benaiges

“Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar” és la primera de les quatre mostres que es podran visitar a l’equipament municipal

El MMUC acollirà quatre exposicions aquesta temporada
El MMUC acollirà quatre exposicions aquesta temporada | Ajuntament de Rubí
Redacció
17 de gener del 2020
El Museu Municipal Castell (MMUC) donarà el tret de sortida a la programació del 2020 el proper dijous 23 de gener amb l’exposició Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, comissariada pel fotògraf Sergi Bernal. La mostra, que es podrà visitar fins al 8 de març, recorre en imatges i altres materials la història d’aquest mestre de Mont-roig del Camp assassinat pel Front Nacional l’any 1936, quan treballava en una escola de Burgos.

Benaiges va impartir una pedagogia renovadora a partir de les teories del francès Célestin Freinet, que proposava un mètode orientat a “donar la paraula a l’infant” i en el qual la impremta era un instrument imprescindible per a l’aprenentatge i la socialització. Quan exercia de mestre a Burgos, va prometre als seus alumnes un viatge al seu poble perquè poguessin veure el mar per primer cop. Però aquest episodi no va arribar a produir-se mai, ja que l’esclat de la Guerra Civil va provocar la detenció, tortura i assassinat de Benaiges. 

La següent mostra que es podrà veure al MMUC serà Daniel Bas, figurinista i il·lustrador, que estarà oberta del 25 de març al 26 d’abril. L’exposició ret homenatge a Bas (Barcelona 1924-Rubí 1994), artista afincat a la ciutat especialitzat en la tècnica de l’aquarel·la, amb la qual va fer nombroses il·lustracions i dissenys de figurins, entre d’altres.

Ja del 7 de maig al 26 de juliol, el museo acollirà una exposició amb informació i documentació diversa sobre les víctimes de la Guerra Civil i el primer franquisme. La mostra compta amb la col·laboració dels historiadors Jaume Parras, Eduard Puigventós, Ramon Batalla i Pepi Gardenyes.

La temporada finalitzarà amb Rubí de Rock. Retrospectiva dels 80’, una mostra integrada per fotografies de Joan Díez que es podrà visitar del 25 de setembre al 20 de desembre.

A banda de l’activitat expositiva, el Castell manté una programació regular de tallers familiars sota el títol Diumenges al MMUC:

- 15 de març: Espectacle de titelles El viatge dels tres porquets, a càrrec de Titelles Sebastià Vergés.
- 26 d’abril: Espectacle de màgia a càrrec d’Oscar Sanjuan. 
- 17 de maig: Taller d’argila a càrrec de Jumping Clay.
- 11 d’octubre. Taller de creació d’espelmes a càrrec de Cera d’Abella.
- 8 de novembre: Taller de planetes curiosos a càrrec d’Artístic Events.

Totes aquestes propostes es fan a les 12 h són gratuïtes i s’adrecen a infants de 3 a 12 anys.