ple municipal

Sant Cugat presenta al·legacions al Centre Direccional i veu amb preocupació el futur macrocentre comercial

Existeix preocupació per l'impacte que el projecte tindrà sobre el comerç local i pels problemes de mobilitat i mediambientals que generarà

per Anna Mira, Sant Cugat | 28 de gener de 2020 a les 14:30 |
El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch a la roda de premsa sobre el Centre Direccional. | Anna Mira
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat cinc al·legacions al Pla director urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès. El projecte afecta 470 hectàrees i inclou la construcció de 5.400 habitatges, un complex amb un sostre comercial de 57.000 metres quadrats i 1,5 milions de metres quadrats de sostre per activitats econòmiques. La principal preocupació del consistori està vinculada amb els problemes de mobilitat i l'impacte econòmic i mediambiental que aquest projecte generarà.

Sant Cugat ha aprovat amb les úniques abstencions dels dos regidors de Cs presentar aquestes al·legacions en un ple que s'ha celebrat aquest dilluns. La decisió arriba després que el mes de juliol passat la Comissió territorial d'urbanisme de Barcelona aprovés inicialment el pla de desenvolupament urbanístic d'aquest espai, que tot i pertànyer a Cerdanyola del Vallès es contigu al terme municipal de Sant Cugat.


Preocupació pel comerç local 

Una de les principals preocupacions del govern santcugatenc és l'impacte que el nou macrocentrecomercial tindrà sobre el comerç local. Tot i haver-se reduït respecte algunes previsions inicials (que contemplaven un complex amb 106.000 metres quadrats de sostre), la tinenta d'alcaldia de Comerç, Elena Vila, considera que "segueix sent una superfície comercial desmesurada". "Seguim sense entendre la construcció d’aquest, ja que n’hi ha de propers", com el Baricentro o el Centre Comercial Via Sabadell, a banda del de Sant Cugat. L'Ajuntament seguirà desenvolupant el Pla de Xoc i l'elaboració d'un Pla integral per afavorir el comerç a Sant Cugat.


Millorar les connexions i els accessos 

Sant Cugat demana un estudi més extens sobre l'impacte que generarà el nou macrocentre comercial, ja que es preveuen 46.500 desplaçaments diaris en vehicle privat a la zona. Paral·lelament també planteja que la rotonda que connecta l'avinguda de la Via Augusta i l'avinguda de les Roquetes amb la B-30, també quedi unida al nou vial que es construirà paral·lel a la B-30 en direcció a l'estació de Renfe de la UAB. Pel que fa al transport públic, reclama un estudi per potenciar aquest servei a la zona mitjançant el reforç de les línies d'autobús o la concreció d'un possible ramal dels FGC.

Les dues al·legacions restants tenen a veure amb la sostenibilitat mediambiental. En primer lloc el consistori vol que es contempli una millora de la connexió del corredor verd del Vallès recuperant espais ocupats actualment per empreses de serveis per a la construcció i que estan tocant al parc Natural de Collserola. Així mateix, proposa que la construcció d'edificis estigui més separada de la riera de Sant Cugat per poder preservar millor aquest espai natural.
 

 

Participació