franquisme

El govern espanyol obliga a retirar els vestigis franquistes de Rubí

El govern convoca la Taula Local de Memòria Històrica el 22 de febrer

per Redacció, 6 de febrer de 2019 a les 18:02 |
L'Ajuntament de Rubí va substituir algunes plaques l'any 2012 | Ajuntament de Rubí
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Direcció General de Memòria Històrica del Ministeri de Justícia ha demanat a 656 ajuntaments, sis dels quals catalans, que eliminin els vestigis del franquisme que encara queden a l'espai públic en els seus municipis, en compliment amb la Llei de memòria històrica. Són els ajuntaments de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Rubí, Sabadell, Terrassa (Vallès Occidental), i Horta de Sant Joan (Terra Alta).

També reclama als governs autonòmics que verifiquin l'eliminació dels elements d'exaltació de la Guerra Civil i la dictadura. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha detectat que destacades figures del franquisme donen nom encara a 1.171 carrers i places espanyoles, repartides entre més de 637 municipis. A aquest cens, la direcció ha incorporat 19 més segons informacions pròpies.


Aquests governs municipals han rebut una carta del director general per a la Memòria Històrica, Fernando Martínez López, que demana la certificació de la "no existència de simbologia d'exaltació en el seu municipi" i, en cas que n'hi hagués, "procedeixi a donar compliment a la llei elaborant el catàleg de vestigis municipal, amb la immediata retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació de la revolta militar i la repressió de la dictadura".

En la seva carta, el director també recorda que una sentència del Suprem estableix que l'article 15 de la Llei de memòria històrica imposa a totes les administracions l'adopció de les mesures oportunes per retirar els monuments commemoratius que suposin una exaltació de la Guerra Civil, "amb l'objectiu de donar compliment a l'esperit de reconciliació i concòrdia que va permetre l'aprovació de la Constitució". Amb aquella sentència va rebutjar un recurs contra la retirada de l'estàtua eqüestre del dictador Franco de la plaça San Juan de la Cruz de Madrid.


23 de les 36 plaques amb simbologia franquista ja es van substituir l'any 2012
 

L'Ajuntament de Rubí va substituir algunes plaques l'any 2012 Foto: Ajuntament de Rubí


L'any 2012, el consistori rubinenc va substituir 23 de les 36 plaques amb simbologia franquista que quedaven a la ciutat.

Aquesta acció es va dur a terme després que el novembre de 2011, el govern encapçalat per Carme García Lores fes arribar una carta als presidents de les comunitats de propietaris que encara tenien aquestes plaques, proposant-los la seva retirada.

Les plaques amb simbologia franquista es van substituir per altres amb distintius facilitats per la Generalitat de Catalunya.

Convocada la Taula Local de Memòria Històrica

Fonts municipals van fer saber a aquest mitjà que estava prevista la convocatòria de la Taula Local de Memòria Històrica. Aquesta reunió ja té una data fixada: el proper divendres, 22 de febrer, a les 18h al Museu Municipal Castell de Rubí.
 

 

Participació