1 de 10
coronavirus

Totes les qüestions que es tractaran al ple telemàtic de Rubí d'aquest dijous

El govern presentarà el Pla Local de Recuperació, s'iniciaran els tràmits per l'agermanament amb Els Guiamets i es debatran quatre mocions

per RubiTV.cat, 7 de maig de 2020 a les 09:00 |
Rubí celebrarà aquest dijous, a les 17 h, un nou ple telemàtic, l'ordinari corresponent al mes d'abril, després d'un primer ple monogràfic sobre l'estat de la ciutat per l'emergència sanitària del coronavirus. Novament, el ple es podrà seguir en streaming a través de la web de Ràdio Rubí.

En aquesta nova sessió es donarà compte de tots els decrets i mesures que s'han anat adoptant en les darreres setmanes, i també es presentarà el decret d'alcaldia que estableix com es durà a terme el Pla de Recuperació Local, amb la creació de dues comissions que s'encarregaran de redactar un Pla de Serveis i també una adequació del Pla de Mandat 2020-2023 a la nova realitat.Entre altres qüestions, també s'aprovarà l'inici dels tràmits per l'agermanament amb el municipi d'Els Guiamets, d'on era Neus Català; la declaració institucional de Ciutats defensores dels Drets Humans o el Pla d'Inversions d'abastament d'aigua potable i servei de clavegueram per al període 2020-2021.

A la part de control, es debatran quatre mocions dels grups municipals. L'AUP presentarà dos textos, el primer conjuntament amb la resta de l'oposició, per a la reducció de les partides destinades a retribucions de càrrecs electes, despeses protocol·làries i de representació institucional, i un altre per demanar la derogació de la reforma de l'article 135 de la Constitució que obliga els ajuntaments a destinar els superàvits al pagament del deute. Tant ERC com Veïns per Rubí ja s'han manifestat anteriorment en aquest sentit, tot reclamant al govern espanyol que permeti la utilització dels superàvits municipals.ERC, per la seva banda, presenta un text que demana "clarificar" les presumptes irregularitats de la monarquia espanyola, després de les irregularitats que han sortit a la llum en plena crisi del coronavirus i que, ara per ara, el Congrés espanyol s'ha negat a investigar. Aquest mateix matí, En Comú Podem s'ha afegit a la presentació de la moció després d'acordar un text.

Finalment, Ciutadans proposarà al ple mostrar el seu agraïment a professionals que ocupen tasques per afrontar la crisi de la Covid-19 i de protecció efectiva dels mateixos davant actes "d'assetjament o assenyalament" per la realització de les seves tasques, en referència als cossos de seguretat de l'Estat o també determinats sectors del personal sanitari que han estat increpats per diverses raons.

 20:25 
Rebutjades les mocions de Cs i ERC

La moció presentada per Cs, en agraïment a professionals que ocupen tasques per afrontar la crisi de la Covid-19 i de protecció efectiva dels mateixos davant actes "d'assetjament o assenyalament" ha quedat rebutjada, ja que només Cs i VR hi han donat suport.

Al voltant d'aquesta moció s'ha generat tot un debat sobre la necessitat d'aplicar la normativa en relació al codi penal per perseguir "delictes d'odi" o de gratificar el personal que ha estat en primera línia en la lluita contra el coronavirus de manera puntual, en comptes de garantir-los unes condicions laborals dignes.

La moció d'ERC i ECP que reclamava clarificar les presumptes irregularitats de la monarquia espanyola també s'ha tombat amb els vots contraris del PSC i Cs, i l'abstenció de VR.

 19:50 
El govern tomba la moció per a la rebaixa dels sous dels càrrecs electes

Els grups municipals que formen el govern de Rubí (PSC i En Comú Podem) han votat en contra de la proposta de l'oposició (AUP, Veïns per Rubí, Cs i ERC) que proposava pactar una rebaixa dels sous dels càrrecs electes i de confiança, així com de la despesa institucional. Amb això, la moció ha quedat rebutjada.


 

 18:41 
S'aprova la moció de l'AUP que demanava la modificació de l'article 135 de la Constitució, amb transaccions de diversos grups

Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, ha explicat que la moció demana "una resposta estructural" i que tiri enrere una polítca "austericida" aprovada l'any 2011 pel PSOE i el PP, i que limita la despesa dels ajuntaments prioritzant el pagament al deute per sobre d'altres despeses. "Només porto un any com a regidora però ja m'he trobat en situacions que demostren com d'encorsetades estan les despeses municipals en aplicació d'aquest article", ha dit.

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha criticat els diversos canvis de rumb del PSOE amb relació a aquest article, i ha reclamat que es modifiqui la normativa perquè els ajuntaments puguin destinar el 100% del superàvit a fer front a la crisi de la pandèmia, i fins i tot permetre un cert endeutament pel 2021.

Roberto Martín, portaveu de Cs, considera "necessari" redefinir la regla de la despesa municipal especialment pel que fa als ajuntaments sanejats. "Apostem perquè els ajuntaments puguin destinar el 100% del superàvit a la lluita contra la pandèmia, però som més favorables a demanar una flexibilització, no la derogació de la Llei o d'un article de la Constitució que requereixen molt més consens", ha explicat, i ha anunciat que finalment la seva formació s'abstindrà.

Xavier Corbera, per part d'ERC, ha lamentat que "la Constitució sigui un marc tan tancat que no permeti atendre les necessitats de les persones", i ha titllat l'Estat de "paternalista", amb relació al nul marge que deixa a les autonomies i als ajuntaments. "És la seva oportunitat - ha dit a PSC i En Comú Podem, partits que també tenen el govern a Espanya - per evitar que el superàvit s'acabi destinant a pagar el deute".

Pau Navarro, per part d'En Comú Podem, ha reconegut que l'acord de l'agost de 2011 va ser "infame" i que la seva formació ha treballat per a la seva derogació. Tot i estar d'acord en l'objectiu de la moció, ha demanat que la Generalitat elabori plans per a la recuperació social i econòmica dels municipis. Les esmenes que han presentat en aquest sentit, però, no han estat acceptades pel grup proposant perquè "no tenen a veure amb la moció que es presenta", malgrat estar d'acord amb el contingut, com ha explicat posteriorment la portaveu de l'AUP.

Finalment, per part del PSC, Carmen Cebrián ha manifestat que el seu grup municipal està "plenament d'acord amb la derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat Financera", i ha recordat que la modificació de l'article va ser una imposició d'Europa, i que una nova modificació no seria necessària, perquè es pot fer un Decret Llei que permeti la utilització del 100% del superàvit. Un extrem que també ha estat criticat pel portaveu d'ERC, Xavier Corbera, que ha lamentat aquesta "resistència" a modificar la Constitució i que es proposi governar "a decretazo". Cebrián, però, ha justificat que "és la manera més ràpida de fer-ho" en la situació d'excepcionalitat que ens trobem.

La moció ha quedat aprovada amb els vots favorables de l'AUP, Veïns per Rubí i ERC, i les abstencions de Ciutadans, el PSC i En Comú Podem.

 18:24 
Assumptes urgents: s'aprova una modificació pressupostària relativa al Pla d'ajuts al teixit empresarial

Carmen Cebrián, regidora d'Hisenda, ha explicat que el Pla d'ajuts al teixit empresarial que es va anunciar fa unes setmanes, per valor de 600.000 euros. D'aquests, 314.000 s'han tret del contracte del servei de transport públic, perquè el contracte no entrarà en vigor al setembre; i 78.000 de la partida de manteniment i conservació d'infraestructures, 193.000 d'estudis i treballs tècnics del servei de planejament i 15.000 més del fons de contingència.

Per part de l'AUP, Betlem Cañizar ha expressat que va demanar el pla de xoc empresarial elaborat per l'Ajuntament, que encara no se li ha fet arribar, i tot i que troba molt justificat el destí d'aquests diners a ajuts per a comerços, no coneix "els criteris, quina economia es fomenta, com es fa la transformació d'aquest teixit comercial i empresarial..."

Toni Garcia, de Veïns per Rubí, també ha lamentat no haver disposat de l'expedient detallat abans per emetre el seu vot amb tota la informació.

 18:08 
S'aprova el Pla d'Inversions de la xarxa d'abastament i clavegueram 2020-2021, de 4,5 milions d'euros

El regidor del Cicle de l'Aigua, Andrés Medrano, ha detallat les diverses actuacions d'aquesta xarxa de clavegueram i d'abastament d'aigua potable en els propers dos anys. Al llarg de l'any, a més, s'aprovaran Plans Directors dels diversos àmbits del cicle de l'aigua, "els primers que tindrà la ciutat en la seva història", i que serviran per ordenar totes les actuacions que s'hagin de fer amb els anys amb relació al cicle de l'aigua.

ERC ha anunciat el seu vot en contra d'aquest pla d'inversions per les deficiències que presenta, al parer del grup, segons ha explicat Xavier Cots, en matèria del compliment dels objectius de desenvolupament sostenible. Malgrat el vot en contra, ambdós regidors han acordat una col·laboració en l'elaboració dels futurs Plans Directors.
 

 17:38 
S'aproven els següents punts de l'ordre del dia: una pròrroga per sis mesos més de la suspensió relativa al canvi de forma de gestió del servei públic de promoció i gestió de les polítiques d'habitatge; una modificació de crèdit - que ha estat criticada per Veïns per Rubí, que ha manifestat que era fruit d'una "mala gestió política" - i la modificació de la freqüència del servei urbà municipal de transport de viatgers de Rubí.

També s'ha aprovat un canvi no substancial de la Relació de Llocs de Treball i una modificació del Reglament Municipal de l'Ajuntament per a la gestió de les ajudes econòmiques de caràcter social per adequar les xifres a la realitat actual. Finalment, tots els grups han votat a favor de la Declaració de "Ciutats Defensores dels Drets Humans".

 17:33 
Rubí expressa la seva voluntat d'agermanament amb Els Guiamets

El regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro, explica que aquest tràmit dona "forma administrativa" a una relació ja existent entre els dos municipis, units per la figura de Neus Català. "Ens unirà, també, la voluntat de recuperació de la memòria històrica de tots aquells perseguits pel nazisme".

En aquest punt, petita picabaralla, també, entre Xavier Corbera (ERC) i Moisés Rodríguez (PSC) quan el primer ha defensat els valors de Català posant d'exemple que va votar l'1-O; i el portaveu del PSC li ha demanat que no fes "oportunisme polític" amb el nom de Neus Català.
 

 17:12 
Es presenta la liquidació del Pressupost 2019

En el punt 11 de l'ordre del dia, la liquidació del Pressupost 2019, diversos portaveus han volgut intervenir malgrat fos un punt de donar comptes.

"Vam gastar més del que teníem permès, i ara tenim un superàvit menor del que podríem tenir; i això no seria un problema si no s'haguessin gastat en clau electoral l'any 2019", diu Xavier Corbera, que demana que el romanent - de 17 milions d'euros - es destini a combatre la crisi del coronavirus.

Betlem Cañizar també ha expressat la seva preocupació perquè l'oposició estigui "tan al marge" de la preparació de tots els pressupostos, com han demanat més d'una vegada des de l'oposició, i espera que aquesta opció es contempli en el Pacte de ciutat anunciat per l'alcaldessa en el ple anterior.

Carmen Cebrián, regidora d'Hisenda, ha lamentat que "només es parli de la regla de la despesa quan el nostre ajuntament és un ajuntament sanejat, ja que tenim una capacitat econòmica elevadíssima" malgrat haver trencat la regla de la despesa de l'any 2019, "perquè els nostres serveis han estat capaços de fer l'execució del Pressupost de manera més eficient i més eficaç", defensa Cebrián.

 17:06 
S'inicia el ple municipal, amb l'aprovació de les actes dels plens anteriors. Les votacions seran lentes, ja que cada vegada que ha de votar un grup municipal, el seu portaveu ha d'expressar el seu vot, en comptes de fer les votacions a mà alçada. A més hi ha hagut alguna descoordinació a l'hora d'obrir i tancar els micròfons d'alguns dels portaveus.

 16:01 
Totes les mocions que es debatran al ple d'aquesta tarda

El ple debatrà quatre textos presentats pels diversos grups municipals. ERC, Cs i Veïns per Rubí s'han sumat a la proposta de l'AUP per pactar una rebaixa dels sous dels càrrecs electes per fer front a la crisi del coronavirus. També l'AUP presenta un text que demana la derogació de l'article 135 de la Constitució espanyola.Per la seva banda, ERC i En Comú Podem han arribat a un acord per presentar una moció per clarificar les presumptes irregularitats que afecten la monarquia espanyola, i Cs proposarà al ple mostrar el seu agraïment a professionals que ocupen tasques per afrontar la crisi de la Covid-19.

 15:46 
Rubí celebra aquesta tarda el segon ple telemàtic des de l'inici de la pandèmia. El ple d'avui ja inclourà una part de control, on els grups municipals presentaran quatre textos per al seu debat, i més d'una vintena de punts a la part resolutiva, entre ells, el decret que ha de posar en marxa el Pla de Recuperació Local per la crisi del coronavirus.


 

Participació