S'aprova la modificació pressupostària per destinar 600.000 euros als ajuts al teixit empresarial

Inversions de 4,5 milions d'euros en dos anys a la xarxa d'abastament d'aigua potable i clavegueram

Redacció
08 de maig del 2020
Actualitzat a les 8:41h
Ple municipal del 7 de maig
Ple municipal del 7 de maig | Ajuntament de Rubí
El ple municipal corresponent al mes d'abril, que es va celebrar ahir a la tarda, va dedicar pràcticament tota la part resolutiva a donar compte dels decrets aprovats durant l'estat d'alarma, així com una modificació pressupostària que han de dotar econòmicament el pla d'ajuts al teixit empresarial i comercial de la ciutat, amb una dotació de 600.000 euros.

Mª Carmen Cebrián, regidora d'Hisenda, va detallar que els 600.000 euros s'han tret d'altres programes del pressupost que no es podran executar al llarg de l'any 2020. Així, 314.000 s'han tret del contracte del servei de transport públic, perquè el contracte no entrarà en vigor al setembre; 78.000 de la partida de manteniment i conservació d'infraestructures, 193.000 d'estudis i treballs tècnics del servei de planejament i 15.000 més del fons de contingència.

La resta de tràmits aprovats al ple en relació a la crisi de la Covid-19 van ser la modificació de la freqüència del servei municipal de transport urbà de viatgers de Rubí per motius d'emergència, la modificació de la Relació de Llocs de Treball, i diverses resolucions d'Alcaldia: la declaració d'emergència, mesures preventives, suspensió de l'activitat d'òrgans col·legiats, de dol institucional o de gratuïtat del transport públic, entre d'altres.

Entre aquests, en destaca la dació de compte del Pla de Recuperació Local post-pandèmia, que va requerir d'un aclariment per part de la regidora d'Habitatge, Ànnia Garcia: per un simple error de forma, a la publicació del Decret d'Alcaldia no apareixia la seva regidoria com a membre de la comissió de redacció del nou Pla de Mandat, però sí que en formarà part.

4,5 milions d'euros d'inversions en la xarxa d'abastament d'aigua potable i de clavegueram

El regidor del Cicle de l'Aigua, Andrés Medrano, va detallar les diverses actuacions d'aquesta xarxa de clavegueram i d'abastament d'aigua potable en els propers dos anys; però va anunciar que al llarg de l'any, a més, s'aprovaran Plans Directors dels diversos àmbits del cicle de l'aigua, "els primers que tindrà la ciutat en la seva història", i que serviran per ordenar totes les actuacions que s'hagin de fer amb els anys amb relació al cicle de l'aigua.

ERC ha anunciat el seu vot en contra d'aquest pla d'inversions per les deficiències que presenta, al parer del grup, segons ha explicat Xavier Cots, en matèria del compliment dels objectius de desenvolupament sostenible, com la segregació de la xarxa d'abastament d'aigua, mesures per a l'aprofitament sostenible i la reducció del consum o l'aprofitament de recursos hídrics alternatius - aigua freàtica, regenerada, pluvial o grisa - per a usos que no siguin de consum, és a dir, per a espais verds o la neteja de carrers.

Finalment, el Pla d'Inversions en la xarxa d'abastament d'aigua potable i servei de clavegueram es va aprovar amb els vots del govern i VR, i l'abstenció d'ERC, Cs i l'AUP.

La liquidació del Pressupost 2019 deixa 17 milions d'euros de romanent

El ple va donar compte, també, de la liquidació del Pressupost municipal de l'any 2019. Un punt que també va encetar un petit debat i que van aprofitar, alguns grups de l'oposició, per fer algunes demandes.

"Vam gastar més del que teníem permès, i ara tenim un superàvit menor del que podríem tenir; i això no seria un problema si no s'haguessin gastat en clau electoral l'any 2019", va dir Xavier Corbera, que va demanar que el romanent - de 17 milions d'euros - es destinés a combatre la crisi del coronavirus.

Betlem Cañizar també va expressar la seva preocupació perquè l'oposició estigui "tan al marge" de la preparació de tots els pressupostos, com han demanat més d'una vegada des de l'oposició, i va demanar que aquesta opció es contempli en el Pacte de ciutat anunciat per l'alcaldessa en el ple anterior.

Carmen Cebrián, regidora d'Hisenda, va lamentar que "només es parli de la regla de la despesa quan el nostre Ajuntament és un Ajuntament sanejat, ja que tenim una capacitat econòmica elevadíssima" malgrat haver trencat la regla de la despesa de l'any 2019, "perquè els nostres serveis han estat capaços de fer l'execució del Pressupost de manera més eficient i més eficaç", va defensar.

Rubí i Els Guiamets s'agermanaran

El ple municipal va aprovar per unanimitat l'agermanament amb el municipi d'Els Guiamets, al Priorat, on va viure Neus Català; un compromís que el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro, va explica que donava "forma administrativa" a una relació ja existent entre els dos municipis. "Ens unirà, també, la voluntat de recuperació de la memòria històrica de tots aquells perseguits pel nazisme".

El ple també va aprovar la declaració institucional de les Ciutats Defensores dels Drets Humans i es va adherir al manifest Cooperació contra el coronavirus impulsat pel Fons de Cooperació i Solidaritat.