Els restauradors no hauran de pagar la taxa per habilitar una terrassa, i es retornarà l'import de les que ja s'hagin pagat

El ple municipal aprova la modificació de l'ordenança fiscal que regula les taxes per ocupació de la via pública

L'Ajuntament estudia la fórmula per retornar als bars la taxa de terrasses
L'Ajuntament estudia la fórmula per retornar als bars la taxa de terrasses | Marta Casas
29 de maig del 2020
Actualitzat a les 18:22h
Després de la polèmica sorgida al voltant del cobrament de la taxa per utilització del domini públic que paguen els amos de les terrasses dels bars, el ple municipal va aprovar ahir una modificació de l'ordenança fiscal número 14, per la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic municipal, i que regula les taxes de les terrasses dels bars en la seva secció quarta.

Aquesta modificació permetrà que els restauradors de la ciutat no assumeixin el cost de la taxa des de l'inici de l'estat d'alarma fins a final d'any, i tothom que demani ocupació per a una terrassa no haurà de pagar res en el tràmit de sol·licitud. Pel que fa a les persones que ja van demanar l'ocupació per tot l'any, s'està dissenyant una línia d'ajuts que compensarà la despesa per l'ocupació no efectiva.

En tractar-se d'una taxa, no es pot simplement no cobrar, sinó que s'ha de buscar un mecanisme per retornar-la un cop pagada. Entre el dia 13 de març i el 25 de maig, sí que s'aplica allò ja previst en l'ordenança, que diu que "quan no s’autoritzi l’aprofitament especial o per causes no imputables al subjecte passiu, no es pugui dur a terme el mateix, procedirà la devolució de l’import satisfet", però a partir del 25 de maig s'ha de buscar la fórmula per fer-ho, cosa que encara no s'havia acabat de treballar amb el personal tècnic quan es va fer l'anunci de la suspensió del pagament, i això va generar la confusió. 

Quant paga un bar per tenir una terrassa?

Els preus per ocupació del domini públic està regulada a l'ordenança fiscal número 14, per la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic municipal. Concretament en la secció quarta s'especifica l'ocupació del terreny d'ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa.

Per la gestió i tramitació de la llicència d'ocupació, el restaurador paga 34 euros. Si es tracta d'una terrassa instal·lada tot l'any, paga 29,50€ per metre quadrat cada any mentre que si es tracta d'una activitat temporal, paga 4,80€ al mes per metre quadrat a l'estiu, i 1,80€ al mes per metre quadrat en temporada d'hivern. El nombre de metres quadrats és el que determina el nombre de taules permeses, que és obligatori que s'indiqui en un lloc visble.
 

Els restaurants i bars han de tenir en un lloc visible el nombre de taules i metres quadrats de la seva terrassa Foto: Marta Casas


Les ocupacions que es realitzin en calçada o zona d'aparcament té un recàrrec del 25%, ja que es produeix una eliminació d'altres usos, i que aquesta ocupació comporta la instal·lació de tarimes.