El ple torna a recordar la polèmica del centre de menors en el debat d'un text en defensa dels drets dels refugiats

L'Ajuntament de Rubí s'ha adherit a la declaració del Grup de Treball "Món local refugi" del Fons Català de Cooperació

Imatge d'una de les manifestacions contràries al centre de menors no acompanyats a l'Hotel Terranova
Imatge d'una de les manifestacions contràries al centre de menors no acompanyats a l'Hotel Terranova | Carla Serra
Redacció
25 de juny del 2020
Actualitzat a les 19:30h
El primer debat intens al ple municipal d'aquesta tarda s'ha produït en la votació d'un punt inclòs als assumptes urgents de la part resolutiva, just abans de passar al debat de les mocions presentades pels grups municipals: l'adhesió a la Declaració del Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades.

El regidor de Solidaritat i Cooperació, Pau Navarro, ha detallat tots els actes que s'han fet a Rubí al voltant d'aquest dia, i ha explicat que la intenció és que el colofó d'aquesta commemoració sigui l'adhesió a aquesta declaració, que es va aprovar en el grup de treball Món local refugi el passat 17 de juny, i que posa en valor la tasca dels municipis per a la protecció de les persones refugiades.

Tot i reconèixer la tasca del nou govern en favor de les persones refugiades, la regidora d'ERC Montse Soler ha recordat que, fa tot just un any, la població de Rubí va viure "un dels episodis més tristos de la història recent: veure la seva alcaldessa cridant ben fort que aquí no s'obriria un centre de menors no acompanyats", cosa que va fer despertar actituds racistes i xenòfobes. Soler ha demanat coherència al govern, i que més enllà d'adherir-se a manifestos, es faci una veritable tasca de sensibilització per evitar que es repeteixin episodis com aquells.

Per la seva banda, la portaveu de l'AUP, Betlem Cañizar, ha advertit que cal avançar en molts aspectes, no només d'asil i refugi - conceptes que són molt restrictius - com per exemple en resoldre les dificultats que han tingut moltes persones per empadronar-se, tant en el context de la crisi sanitària com abans. La regidora de l'AUP també ha demanat que hi hagi una reparació dels fets que es van produir fa un any al voltant de l'Hotel Terranova.

Una demanda a la qual s'ha sumat Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, que ha lamentat la imatge que va donar la ciutat de Rubí tot just fa un any, amb la polèmica del centre de menors. "Quan l'alcaldessa de la ciutat encapçala una manifestació el lema de la qual és Stop Centre de Menors, deixa la ciutat en molt mal lloc", ha dit García.

En el torn de rèplica, Pau Navarro ha defensat la coherència de l'equip de govern en el sentit que "no només signem manifestos, sinó que signem convenis per treballar, i aquest treball dura tot l'any". També ha explicat que es treballa per reconèixer el dret de totes les persones que no estan reconegudes com a refugiades. Finalment, Navarro ha demanat a la resta de regidors "no quedar-se al maig de 2019" i valorar la tasca que està fent el govern des d'aleshores.

Moisés Rodríguez, portaveu del PSC, ha defensat la tasca del govern anterior en favor de la integració, tot recordant a ERC que el seu propi partit a nivell nacional va reconèixer que "es van fer coses malament" en la qüestió del centre de menors estrangers no acompanyats.

Fins i tot l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, ha volgut intervenir per recordar que ella mateixa va rebre les disculpes per part de la DGAIA sobre el fet d'haver volgut traslladar "un recurs que no funcionava" en un poble per tal de portar-lo a Rubí seguint el mateix model.

Abans de passar a votació, Martínez també s'ha dirigit a Montse Soler dient-li que "no necessito les seves lliçons, encara que vostè sigui professora", ja que la regidora republicana ha demanat, en la seva segona intervenció, que s'anés amb cura a l'hora de fer certes declaracions en relació a les persones que migren, ja que són situacions "molt dures, desesperades".