«L'excusa és el futbol»: el nou i ambiciós projecte de l'Olimpic Can Fatjó

Fa un any i mig que la Junta Directiva ha impulsat grans canvis al club, i RubiTV.cat ha visitat les seves instal·lacions per conèixer-lo de prop

El CE Olimpic Can Fatjó impulsa un projecte inclusiu i educatiu a través del futbol
El CE Olimpic Can Fatjó impulsa un projecte inclusiu i educatiu a través del futbol | Marta Casas
29 d'agost del 2020
L'excusa és el futbol. Aquest és el lema amb què el Club Esportiu Olimpic de Can Fatjó, un dels tres clubs més importants de la ciutat de Rubí, presenta en societat el seu nou projecte, que ha iniciat des de fa aproximadament un any i mig, i que té la intenció "d'obrir el club a la societat i la ciutadania de Rubí", a més de l'important treball que ja fa al barri, col·laborant amb altres entitats i amb l'administració, i mantenint un projecte esportiu de qualitat.

RubiTV.cat ha visitat les instal·lacions durant una tarda amb Òscar Garcia, responsable de l'àrea social del club, i Gregorio de la Uz, responsable esportiu, per conèixer els grans canvis que s'han fet durant aquest any i mig i quines són els reptes de futur. També ens ha acompanyat Jordi Muntan, integrador social i treballador de l'Associació de Persones amb Diversitat Intel·lectual de Rubí (APDIR), ja que una de les darreres incorporacions del club és en Mateo, un noi de 19 anys amb diversitat intel·lectual, i que fa d'encarregat de material dels equips d'aleví.

La incorporació d'en Mateo a la dinàmica del club, formant part d'un equip amb persones que no formen part del col·lectiu de persones amb diversitat intel·lectual, és un exemple de "veritable inclusió" i que s'ampliarà, en principi, la temporada que ve amb una segona persona.
 
Formació en el camp social...

Dins de l'àmbit de la integració i la inclusió social, l'Olimpic ha signat convenis amb Justícia, per tal que hi puguin treballar persones que necessiten fer serveis comunitaris. De fet, ara mateix hi ha una persona que està en aquest règim al club. També tenen convenis amb escoles per als nois i noies que han de fer pràctiques, perquè les puguin fer al club, i també un conveni de recollida d'aliments amb l'ASAV.

De fet, Òscar Garcia explica que un divendres van aturar tots els entrenaments per oferir una xerrada per part de l'ASAV, i el mes de maig estava previst que vinguessin representants de l'entitat que treballa per l'acollida de persones refugiades, Proactiva Open Arms, però es va haver d'ajornar a causa de la pandèmia. "La idea és organitzar dos xerrades de l'àmbit social cada any", comenta Garcia.

També compten amb una aula d'estudi, que funciona tots els dies de la setmana, que la poden aprofitar els nois i noies abans de l'entrenament. "Ara per ara ha funcionat principalment amb els juvenils, que fan d'entrenadors i entrenen força tard, i sí que aprofiten l'espai", explica Òscar Garcia, que espera que poc a poc la utilitzin més persones.
 

Els nois i noies del campus de tecnificació de l'Olimpic Foto: CE Olimpic Can Fatjó


... i també en l'àmbit esportiu
 
Finalment, el club ha proposat a la Federació d'Àrbitres que, quan un àrbitre debuti, xiuli el seu primer partit al camp de l'Olimpic. Els coordinadors del club, en aquest partit de debut, garantiran que des de la graderia es guardi respecte. De fet, ja es va fer una jornada de formació sobre noves normes, i el següent pas és convidar àrbitres joves a parlar amb els jugadors sobre els seus sentiments quan arbitren un partit i, per exemple, reben insults.

Un altre projecte que han posat en marxa és el Rebotas, un sistema d'intercanvi de botes de futbol per a aquells nens i nenes que se'ls hagin quedat petites. Aquest Rebotas també repercuteix en l'aula d'estudi, perquè en cas que un nen o nena no pugui deixar les seves botes, deixa uns diners que es destinen a aquest espai.

"Ens agradaria que aquest model de club es pugués replicar a altres entitats, no només de Rubí sinó de tota la comarca, i no només de futbol", conclou Òscar Garcia, que assegura que engegar aquest projecte els ha costat "sang, suor i llàgrimes" però que n'estan enormement satisfets.

Nova coberta per la tribuna i la Barça Academy

L'Ajuntament ha iniciat aquesta setmana les obres del projecte de coberta de la tribuna del CF Can Fatjó, inclòs al Pla d’inversions financerament sostenible (PIFS). Les obres tenen una durada prevista de tres mesos, i l'empresa executora és Serveis Integrals 360 Plus, SL, per un import de 362.779,85 euros.

La finalització de la coberta pràcticament coincidirà amb l'inici de la temporada, que també vindrà acompanyat d'una molt bona notícia per al club i que es va fer pública la setmana passada: l'acollida de la Barça Academy durant tot el curs vinent.