En marxa el Pla de Xoc Social de Rubí, impulsat per una desena d'entitats

El primer grup de treball se suma a una acció per ajudar les persones migrades a aconseguir cites per renovar la seva documentació

Representants de les entitats que han impulsat el pla de xoc social de Rubí
Representants de les entitats que han impulsat el pla de xoc social de Rubí | Cedida - Lara López
Redacció
04 d'agost del 2020
Ja fa setmanes que a Rubí es cou una iniciativa impulsada per més d'una desena d'entitats de la ciutat que treballen pels drets de les persones més vulnerables, i que es va presentar públicament la setmana passada. Amb el CRAC com a punt de trobada - que ha funcionat com a punt de la xarxa de solidaritat ciutadana de Rubí durant la pandèmia - aquestes entitats es reuneixen els dilluns al vespre per dissenyar un Pla de Xoc Social, en la línia de la iniciativa que s'està impulsant tant a nivell nacional com estatal.

La iniciativa sorgeix de les xarxes que han sorgit durant la pandèmia, i que han implicat diverses d'aquestes entitats, i amb la voluntat de continuar teixint aquesta col·laboració ciutadana, tant des de l'àmbit associatiu com amb la participació de persones a títol individual, per tal de fer front a un "desastre administratiu i institucional", que, segons expliquen els impulsors, ha posat per davant els interessos econòmics de les grans empreses i la banca i no els de la ciutadania.

Un dels col·lectius més afectats per aquesta crisi han estat les persones migrades, que pateixen el racisme institucional, i per això el primer grup de treball que s'ha creat en el marc del Pla de Xoc és el que dissenyarà i durà a terme accions per ajudar aquest col·lectiu. Rubí Acull ja va advertir, en la presentació de la Fira d'Art Solidària que ha impulsat per ajudar aquest col·lectiu, de l'aflorament de les dificultats amb què han de viure els immigrants a la ciutat, i que s'han agreujat durant la pandèmia.

L'Associació Catalana-Senegalesa per la Cooperació i la Promoció Social i Cultural de Rubí (ACSPROSC) denuncia la vulneració de drets essencials dels immigrants, que es troben dificultats per renovar el NIE, per empadronar-se a Rubí o per accedir a serveis bàsics com la salut, a més de l'habitatge. A Rubí, ara mateix, les sol·licituds per renovar la documentació del NIE estan saturades i això fa que aquestes persones no tinguin accés als serveis públics.

Per això, i per evitar que les màfies s'aprofitin de la situació i els demanin fins a 100 euros per aconseguir una cita per renovar aquesta documentació, el Pla de Xoc fa una crida a sumar-se a la campanya #tecedounacita, per demanar una cita a qualsevol dels organismes disponibles i cedir-la a una persona perquè la pugui aprofitar.

El Pla de Xoc continuarà treballant per grups de treball temàtics, i fa una crida a les entitats de Rubí que s'hi sumin, com ja van fer fa unes setmanes el Moviment per unes Pensions Dignes o la plataforma Rubí Sanitat. Les entitats que en formen part són el CRAC, Arran, la PAH, el Sindicat del Lloguer, Rubí Acull, Rubí Solidari, La Ràbia, L'Eixam, el Guspira, l'Associació Catalana – Senegalesa per la Cooperació i la Promoció Social i Cultural de Rubí (ACSPROSC), la CGT i el CDR.

Moltes d'aquestes entitats ja van participar, des de finals de maig i durant unes setmanes, en la iniciativa La vida abans que el capital.