Un espai per al record dels nadons de mort gestacional i perinatal, properament a Rubí

Durant tot el mes d'octubre hi haurà una exposició relacionada a la Biblioteca municipal

Està previst que l'espai s'ubiqui en aquest punt del cementiri
Està previst que l'espai s'ubiqui en aquest punt del cementiri | Ajuntament de Rubí
Redacció
14 d'octubre del 2020
L'Ajuntament de Rubí està estudiant diverses propostes per habilitar un espai de dol per recordar els nadons de mort gestacional, perinatal i neonatal a les dependències del Cementiri municipal, per tal d'oferir a les famílies el reconeixement que es mereixen.

Aquesta proposta, que es va aprovar per unanimitat al ple del passat 28 de maig a proposta d'ERC, vol donar visibilitat a una situació que, malgrat no és habitual, és present en força famílies: segons dades del Departament de Salut, 254 nadons van néixer morts l’any 2017 a Catalunya, i un centenar no van arribar al mes de vida.

És el que es coneix com a mort gestacional, perinatal o neonatal ─en funció de si la mort és a partir de la setmana 22 de l’embaràs, en els moments previs o posteriors al part o en el primer mes de vida─. Tot i així, les dades no comptabilitzen les pèrdues que es poden produir en les primeres setmanes de gestació.

El dol lligat a l'arribada d'un infant continua sent un tema tabú a la societat, que invisibilitza les famílies que el pateixen.

L'Ajuntament ha anunciat avui, coincidint amb la proximitat del Dia internacional per a la visibilització de la mort gestacional, perinatal i neonatal (15 d'octubre) que està estudiant diferents propostes per crear un espai al Cementiri on les famílies puguin anar a recordar els seus infants i, alhora, donar visibilitat a aquesta realitat.

A més, durant tot el mes d'octubre es podrà visitar una exposició a la planta 0 de la Biblioteca Mestre Martí Tauler el fons documental sobre avortaments, dol i mort perinatal. Durant tot l’any, aquest material està disponible en servei de préstec.