Artistes de Rubí, contrariats pel tancament de la cultura

Un director de teatre, una cantant i un actor expliquen la seva experiència a RubiTV.cat

Una actuació de Carolina Alabau, el gener de l'any passat
Una actuació de Carolina Alabau, el gener de l'any passat | Ajuntament de Súria
04 de novembre del 2020
Actualitzat a les 18:20h
Les restriccions decretades per la Generalitat de Catalunya el passat dijous, amb l'objectiu de frenar els contagis de coronavirus, han implicat l'aturada de totes les activitats esportives i culturals, entre d'altres, com ara la continuïtat del tancament dels bars i restaurants o la limitació de l'aforament en diversos equipaments. Unes restriccions que estan deixant molt tocats els sectors afectats, com ara les entitats esportives, que van explicar el seu testimoni a RubiTV.cat.

Artistes rubinencs es mostren igualment contrariats per les mesures adoptades per la Generalitat, i que impliquen el tancament de teatres, cinemes i espais de concerts en directe.
 

Els intèrprets i el director de Que nos quiten lo bailao Foto: Cedida


Un exemple és el de Sergio Cerdán, productor de Rubí, que durant el mes d'octubre va poder representar - amb limitació d'aforament i mesures de seguretat - la seva nova obra Que nos quiten lo bailao a la Sala Ón de Barcelona. Vist l'èxit de l'obra, la Sala va prorrogar les representacions de la companyia per tot el mes de novembre, però com a mínim les pròximes funcions no es podran dur a terme.

"No té cap mena de sentit", afirma el rubinenc, "perquè la cultura és segura, no hi ha cap risc i estem prenent totes les mesures". Cerdán, a més, treballa des de principis d'octubre com a acomodador en un teatre de Barcelona, amb la qual cosa a més de no poder continuar amb la seva obra, no treballarà com a mínim durant aquests 15 dies. "Si és que només dura 15 dies", afegeix.

La cantant i compositora Carolina Alabau també s'ha trobat amb dificultats per les noves restriccions. En el seu cas, no només per l'aspecte musical sinó de mobilitat: actualment està estudiant un màster a València, i el pròxim 3 de desembre tenia previst un concert de presentació del duet amb la violinista Èlia Bastida al Festival de Jazz de Barcelona.

"És un concert molt important i tenim por que s'allarguin les restriccions i hagin de cancel·lar-lo o posposar-lo", explica Alabau, que a més es troba que amb el confinament perimetral li és difícil demostrar que viatja a València per feina, per assajar amb la violinista.

Alabau també lamenta que, davant d'aquesta situació crítica per al sector cultural, "no hi hagi gaires ajudes, pràcticament cap".
 

Mateu Peramiquel i les cantants Anaïs Vila, Carolina Alabau i Mar Puig Foto: AjSú


Per la seva banda, Carlos Franganillo, actor rubinenc, afirma que "el que està passant al sector de la cultura és una autèntica catàstrofe", i troba que tancar espais que compleixen "estrictament" amb els protocols marcats per la Generalitat i que fins ara han tingut "un impacte insignificant d'infectats per Covid-19", més que una mesura és una "des... mesura". Franganillo creu que no hi ha cap criteri coherent en les mesures que s'estan aplicant.

L'actor recorda que hi ha molta gent que "fa molts mesos que pateix aquesta situació, i ara que semblava que remuntava una mica, arriba el cataclisme". A més, "hi ha coses que no es poden fe online, i substituir el dia a dia es fa cada vegada més difícil", lamenta.

Molts companys de professió de Franganillo "ho estan passant molt malament"; de fet, ell assegura que "no sé en quina situació estaria ara mateix" si no comptés amb la font d'ingressos que li aporta la seva principal activitat, de dissenyador gràfic.

En el seu cas, l'obra que havia de representar al març a Rubí, El cicle vital, ha estat impossible de reprogramar, per qüestions econòmiques i també logístiques, amb les restriccions tècniques i d'aforament. També ha hagut de cancel·lar assajos de projectes futurs a causa de les restriccions.

"Espero que això no duri gaire perquè la cultura és vida, és salut, és la millor teràpia perquè no ens tornem tots bojos. Esperem que tot aquest sacrifici tingui algun resultat positiu i puguem reprendre aviat tots els nostres projectes i les nostres feines", desitja.