La urbanització de Ximelis podria estar enllestida l'any 2025

El govern municipal té previst modificar el planejament i fer una reparcel·lació per acabar el procés

El carrer de Sierra Nevada, a Ximelis
El carrer de Sierra Nevada, a Ximelis | Ajuntament de Rubí
Redacció
18 de novembre del 2020
El govern local ha traslladat a la Junta de Portaveus el seu pla per enllestir el procés d'urbanització de Ximelis, i que passa per una modificació del planejament per delimitar el Polígon d'Actuació Urbanística (PAU) i iniciar els projectes de reparcel·lació que permetin executar les obres necessàries per a culminar el procés d'urbanització. 

Primer, es plantejarà al ple el tancament de l'expedient de contribucions especials de Ximelis, un pas previ necessari abans de modificar el planejament per delimitar el PAU. El tancament de l'expedient de contribucions especials seria a principis de 2021, ja que la possibilitat de liquidar-les va prescriure. Al llarg de 2021 també es licitaria la redacció de la modificació del planejament i la reparcel·lació, i ja el 2022 es duria a terme el planejament.

Aquesta modificació del planejament es fa per delimitar el PAU, una figura que establirà que el sector té l'obligació de completar la urbanització i que el sistema de gestió és la reparcel·lació. També el 2022 es licitaria el projecte d'urbanització, per tramitar-lo al llarg de 2023.

Un cop establerta la reparcel·lació, qe es planteja de cara al 2023, es podrà obtenir la cessió de les franges de parcel·la afectades per vial de manera obligatòria i gratuïta, cosa que permetrà repartir les càrregues equitativament. La licitació de les obres d’urbanització s’ha previst pel 2024, mentre que la seva execució, si es compleixen els terminis, es produiria el 2025.

El Pla Parcial de Can Ximelis es va aprovar inicialment l’any 1975 i uns anys més tard, el 1981, Can Ximelis va ser classificat de sòl urbà al Pla General i es van acceptar les cessions de zones verdes i equipaments.

El 1998 es va realitzar l’estudi de detall d'alineacions i rasants i al desembre d’aquell mateix any es va aprovar el Projecte d'urbanització de Can Ximelis. Un any després s’adjudicaven les obres, que es van iniciar el novembre de 1999. L’any 2000 es van imposar les contribucions especials.

El febrer de 2001 es van donar per finalitzades les obres d’urbanització i el 2003 es van anul·lar les liquidacions definitives de les contribucions especials. L’actuació, però, estava incompleta, ja que no es disposava de tots els terrenys. El maig de 2019, el Consistori va rebre l’informe d’assessorament de la Diputació de Barcelona sobre aquest expedient.