1 de 10
sanitat pública

Crit de força vallesà contra la gestió sanitària de Vergés i Mútua de Terrassa

Els diversos moviments sumen esforços a Sant Cugat per reivindicar millores en l'atenció sanitària

Imatge de la manifestació que ha aplegat a més de 300 persones d'arreu de la comarca | Sergi Baixas
per Sergi Baixas, Vallès Occidental | 23 de novembre de 2020 a les 16:00 |
Diverses plataformes i moviments de la comarca s'han reunit a Sant Cugat per recriminar el desballestament de l'atenció primària i la situació preocupant en què es troba en temps de pandèmia. Una acció conjunta que ha començat davant de la delegació del CatSalut de Sant Cugat tallant el trànsit de l'avinguda de Lluís Companys durant més de mitja hora; i que després s'ha desplaçat fins a les portes de l'Ajuntament per fer entrega de les seves reivindicacions. 
  Així doncs, prop de 300 persones han denunciat la gestió que s'ha fet per part del govern de la Generalitat i de Mútua de Terrassa en relació als CAP i consultoris del Vallès Occidental. Consideren que durant els darrers mesos s'ha descobert "el gran drama que viu el personal que hi treballa en condicions de precarietat laboral"; el tancament de CAPs i consultoris arreu del territori; la falta de seguiment mèdic als pacients crònics; la pèrdua de professionals de referència; les agendes úniques i visites telefòniques; i les llargues llistes d'espera. 

Per abordar totes aquestes mancances i trobar solucions, els manifestants han reclamat obrir un canal de participació ciutadana, com ara la Taula de Salut. Un espai que ha d'aplegar ciutadania, professionals mèdics, administracions públiques i entitats involucrades "per garantir que la transparència sigui total". Tanmateix afirmen que els Ajuntaments han de posicionar-se al costat de la població com a responsable del seu benestar, lamentant que han trobat a faltar la participació de representants del govern local a l'acte de protesta.


Algunes de les reivindicacions plantejades durant la concentració han estat: l'accessibilitat, continuïtat i longitudinalitat de l'atenció primària; la contractació de més personal (sanitari i no sanitari) per desencallar el sistema; la recuperació de l'atenció domiciliària; la reobertura de tots els centres sanitaris; la descentralització dels recursos; una solució pels títols de transport utilitzats per desplaçar-se als hospitals de referència; el revertiment de les retallades; i la revisió les contractacions a gestores privades dels serveis sanitaris; entre d'altres. 

A l'acte s'hi han pogut veure diverses consignes contra la consellera de Salut i representants territorials del CatSalut; i d'altres de caire més generalista com  ara "obriu els CAP", "les llistes d'espera maten", "No a la mercantilització de la salut" o "la Covid mata, però les retallades rematen". 
 

Durant la protesta s'ha denunciat la mala gestió de la pandèmia per part de la consellera de Salut, Alba Vergés Foto: Sergi Baixas


Els veïns avisen que es continuaran mobilitzant fins que les seves peticions no siguin ateses. Les plataformes que hi han participat són: Marea Blanca de Terrassa i Sant Cugat; Rubí per la Sanitat; les plataformes de pensionistes de Sant Cugat i Rubí; el Moviment veïnal de la Floresta i les Planes; Defensem el Consultori de Viladecavalls; i la Plataforma No al tancament d'urgències al CAP Castellbisbal. 
 

 

Participació