Rubí es mobilitza de nou contra la violència masclista

Neix el col·lectiu feminista Les Aloges

El col·lectiu feminista Les Aloges es presenta en societat
El col·lectiu feminista Les Aloges es presenta en societat | CRAC Rubí
26 de novembre del 2020
Actualitzat a les 11:07h
La jornada del 25 de novembre a Rubí va estar farcida d'activitats al voltant de la sensibilització i conscienciació sobre la violència contra les dones, organitzades des de l'Ajuntament de Rubí i les diverses entitats de caràcter feminista de la ciutat, a les quals se suma un nou col·lectiu: Les Aloges, que va aprofitar el Dia Internacional contra les Violències Masclistes per presentar-se en societat.

Neix el col·lectiu feminista Les Aloges

A les 17h, i a través del canal d'Instagram del CRAC, dues portaveus del col·lectiu, la Martina i la Júlia, van explicar que el col·lectiu va néixer a partir d'una denúncia d'una noia, que es va adreçar a Arran cercant ajuda, ja que va ser l'organització de referència que va trobar, i això les va fer reflexionar sobre la necessitat de tenir un espai específic de suport en l'àmbit de la violència masclista, adreçat a noies joves però amb vocació de treballar en xarxa amb dones d'altres edats i també altres col·lectius i entitats de la ciutat, no exclusivament juvenil.

"Les Aloges neix en un moment en què s'està revifant el teixit associatiu, i els joves ens hi estem implicant molt", explica la Júlia. "Hi ha hagut una mena de salt generacional, ens hem trobat que les dones joves no tenien cap espai de referència en l'àmbit feminista i volem ser una referència perquè les següents generacions puguin anar pujant", afegeix la Martina. El col·lectiu s'ubica en un 

Pel que fa al 25 de novembre, Les Aloges estan treballant en un documental que recull testimonis de dones de diversos àmbits de la ciutat, i també lamenten que l'Ajuntament, tot i que té un protocol per a l'abordatge de les violències masclistes, no el posa a l'abast o no el comunica suficientment bé a les entitats que el necessiten per treballar. En aquest sentit, un dels projectes de Les Aloges serà treballar en un protocol unitari que serveixi per a totes les dones de la ciutat i que estigui elaborat de manera conjunta.
 

La Martina i la Júlia presenten el nou col·lectiu Les Aloges


Les dues portaveus han destacat que les dones de la seva franja d'edat pateixen violències masclistes, i que en els seus espais habituals ho poden gestionar, "però hi ha molta realitat que no coneixem, i per això ho volem treballar juntes", diu la Júlia. I és que el col·lectiu no es vol emmarcar en un tipus de "camp teòric" dels feminismes o caure en "purismes", sinó comptar amb diverses veus i opinions. "L'objectiu no és arribar a tothom o representar tothom, però sí crear quelcom comú amb altres realitats", expliquen.

Les Aloges es va començar a gestar al setembre, després que moltes de les seves integrants hagin col·laborat en la xarxa de solidaritat que es va generar durant els diversos confinaments. "Hem pogut constatar que l'afirmació la pobresa t´é rostre de dona és malauradament certa", lamenta la Martina, que també subratlla l'augment de la violència masclista i la lentitud de les administracions a l'hora de solucionar alguns problemes. 

"La pandèmia també ha demostrat que les dones han estat les grans protagonistes del sustent: la majoria de personal de neteja són dones, les infermeres, les treballadores de cures...", subratlla la Júlia.

Jornades feministes, aquest cap de setmana

La primera activitat organitzada pel nou col·lectiu va ser una xerrada sobre els circuits d'abordatge de les violències masclistes, tant en l'àmbit legal com en les xarxes alternatives, a càrrec de l'advocada i activista Bego Casado; i de cara al cap de setmana han programat diverses activitats al CRAC, i que arrencaran dissabte al matí.

Algunes es podran seguir en línies i altres seran de caràcter presencial, i requereixen inscripció prèvia i signatura de la declaració de responsabilitat per la Covid-19, a través d'aquest enllaç. Divendres a la tarda, a les 17h, es farà un taller a l'aire lliure sobre Quines violències hi ha a Rubí?

La lectura del manifest institucional, en línia

La programació d'activitats per part de l'Ajuntament d'enguany ha estat pràcticament tota de caràcter virtual, inclosa la lectura del manifest institucional, a càrrec de sis dones implicades en diversos col·lectius que treballen per l'eliminació de les violències masclistes.



Es tracta de Rosa Tous Fontanet, Puri San Facundo López i Lola Cabello Blanco del Grup d’Ajuda Mútua de Rubí; Antonia Pellejero Figueredo de l’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN), Remei Gómez García de la Fundació Vicente Ferrer i Fatoumata Binta Sane de l’Associació Catalanosenegalesa per la Cooperació i la Promoció Social i Cultural (ACSPROSC).

El text que s'ha llegit aquest any, ha estat acordat per les dues entitats municipalistes - Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis -, les quatre diputacions catalanes, la Generalitat de Catalunya, el govern espanyol i l'Ajuntament de Barcelona.

Prop d'una cinquantena de persones recorren els carrers de Rubí amb la Marxa de Torxes

El colofó de la jornada del 25 de novembre la va posar, com en els últims anys, la Marxa de Torxes organitzada per l'assemblea feminista La Indómita. Prop d'una cinquantena de persones van seguir el recorregut de la marxa, que va arrencar a la plaça del Doctor Guardiet i va anar fins l'Ajuntament, per després anar a la plaça del Doctor Pearson i tornar a la plaça del Doctor Guardiet.

A la plaça Pearson, les participants van tenyir de roig la font central, i a la plaça de l'Església, van elaborar un mural amb diverses frases contra la violència masclista.
 

La manifestació contra les violències masclistes del 25N Foto: Cedida