Quins són els projectes d'inversions inclosos al Pressupost 2021 a Rubí?

18,5 milions provindran d'un préstec, i 3,6 del Pla General d'Inversions de la Diputació de Barcelona

Es destinaran més de 4 milions d'euros a projectes d'habitatge
Es destinaran més de 4 milions d'euros a projectes d'habitatge | Marta Casas
Redacció
30 de novembre del 2020
Actualitzat a les 14:28h
Aquest divendres, el govern municipal ha presentat la proposta de Pressupost per l'any 2021, que malgrat que preveu una davallada d'ingressos, i per tant de despeses corrents, incorporarà 18,5 milions d'euros en inversions que s'aconseguiran mitjançant un préstec, a més de 3,6 milions que provindran del Pla General d'Inversions (PGI) de la Diputació de Barcelona.

Tot i que els detalls d'aquests projectes encara no es coneixen, l'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, i la segona tinenta d'alcaldia, Ànnia Garcia, van destacar que servirien per resoldre "demandes històriques de la ciutat".

El ple per a l'aprovació inicial del Pressupost 2021 de Rubí se celebrarà aquest dijous, 3 de desembre. Aquestes inversions, però, no es podran executar en un sol any: el préstec es demana ara, aprofitant la suspensió de les regles fiscals de la Llei Montoro.

Quins són els projectes d'inversions que es finançaran mitjançant préstec?

Dels 18,5 milions d'euros que s'aconseguiran mitjançant un préstec, més de quatre aniran a parar a projectes d'habitatge, per tal d'ampliar el parc públic existent, i per a la rehabilitació d'edificis. La segona inversió més important anirà a parar al desplaçament de les línies d'alta tensió de Can Fatjó (3.748.551,37 euros).

Tres milions d'euros són els que s'han reservat per a l'execució de les obres i la direcció facultativa de l'estadi de futbol del barri del 25 de setembre, que com ja va explicar l'alcaldessa en roda de premsa, no inclouria només la dotació dels elements necessaris al camp, sinó també la construcció d'un centre cívic associat. 
 

Projecte de millora al camp de futbol del 25 de setembre Foto: Marta Casas


Una altra de les demandes històriques que es durà a terme gràcies a aquest pla d'inversions és la restauració de la zona coneguda com "la Bombonera", al parc de Ca n'Oriol, associades a l'execució de les obres d'un tram de l'avinguda de l'Estatut. Aquesta actuació, a la qual s'hi destinaran 1,5 milions d'euros, "guarirà la fractura" que crea la zona asfaltada enmig del parc agrari existent a ca n'Oriol.

També es destinaran 1,9 milions d'euros i 1 milió, respectivament, a la primera fase d'execució d'obres del nou equipament a la Superson - la compra del qual va suposar un cost d'1,2 milions d'euros - i a l'adequació i millora de la plaça del Doctor Pearson.
 

La zona coneguda com La Bombonera, a Ca n'Oriol Foto: Marta Casas


Finalment, hi ha inversions per a un pla d'asfaltatge i voreres; un total de 1,3 milions d'euros que es distribuiran entre el casc urbà (600.000), les urbanitzacions (500.000) i els Polígons d'Activitat Econòmica (PAE) (200.000).

Per sota del milió, es destinaran 400.000 euros a la redacció del projecte executiu de la zona esportiva de Can Mir, 250.000 a un pla de millora de l'eficiència energètica d'equipaments municipals, 250.000 a la segona fase del Pla d'arbrat municipal, i 200.000 a la construcció de l'Escola del Bosc; mateixa quantitat que s'aportarà per a l'adequació i millora de l'avinguda de les Flors.

Resta resoldre la incògnita de l'Edifici Zero, inclòs al llistat d'inversions amb una dotació de 515.000 euros, i que es presentarà tan bon punt estigui enllestit el projecte, com va anunciar l'alcaldessa, Ana María Martínez, en roda de premsa.
 

Imatge d'una protesta de l'Escola del Bosc, el febrer de 2020. Foto: Marta Casas


Quines inversions s'inclouen al PGI de la Diputació de Barcelona?

Als 18,5 milions d'euros que s'obtindran mitjançant un préstec, cal afegir-n'hi 3.620.677,75 que provindran del PGI de la Diputació de Barcelona. D'aquest finançament, la dotació més important (600.000 euros) serà per al projecte d'obres del FabLab, un nou equipament que acollirà l'antiga oficina de La Caixa del passeig Francesc Macià.

Altres projectes importants que es finançaran amb aquest PGI són les obres de la sala d'exposicions de l'Antiga Estació (566.309,26 euros), l'ampliació en una sala i un crematori del tanatori de Rubí (500.000 euros) i un pla per a la millora de l'eficiència energètica de l'enllumenat públic dels PAE (400.000 euros).
 

Operaris treballant al futur FabLab (30 de novembre) Foto: Marta Casas


També es preveuen 330.456,98 euros per a l'execució de les obres previstes al carrer Sabadell i la plaça Celso Emilio Ferreiro, 300.000 euros per als accessos del pont del carrer Sant Joan - que s'ha reobert al trànsit recentment, un any després de l'inici de les obres -, 220.000 per a l'execució de les obres de la pèrgola de la plaça Salvador Allende - la zona de l'antiga "Rubinense" -, 203.911,51 per a l'execució de les obres de la rotonda de Ca n'Oriol, 200.000 per a l'execució de les obres d'un Centre d'Imagte i 150.000 per a l'ampliació dels horts urbans, la mateixa quantitat que es destinarà a l'adequació i millora patrimonial del Pont de Can Claverí.