conflicte laboral

Els treballadors de FCC de Rubí es concentren davant l'Ajuntament aquest migdia

"Ens trobem davant d'una situació insòlita i intolerable", diuen els treballadors en un comunicat

per RubiTV.cat, 15 de desembre de 2020 a les 12:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El comitè d’empresa de FCC Medi Ambient, SA, ha convocat una vaga indefinida que començarà a les 21h del pròxim 20 de desembre. Així ho va decidir l’assemblea dels treballadors del passat 20 de novembre, “davant la impossibilitat de negociar el conveni col·lectiu de FCC a Rubí”, “les actuacions unilaterals” i “la manca de resposta per part de l’empresa”, diuen en un comunicat enviat als mitjans de comunicació.Aquest migdia, a les 13.15h, els treballadors de FCC han convocat una concentració davant l'Ajuntament de Rubí, amb l'objectiu de "visualitzar el nostre conflicte i demanar-li a l'Ajuntament de Rubí que realitzi les accions necessàries per a poder intervenir en el conflicte laboral que tenim", tal com expressen en un altre comunicat, tot i que aclareixen que el Consistori "no té res a veure en el conflicte, però sí que hi pot dir la seva".

El conflicte sobre les condicions laborals dels treballadors de la neteja viària i recollida de residus de la ciutat de Rubí “ja ve de lluny”, continua el comunicat. Les negociacions es van iniciar a principis de 2017, quan l’Ajuntament de Rubí va renovar la concessió del servei a l’empresa. La negociació, però, només va ser per la revisió salarial per als anys 2017 i 2018.


A principis de 2019, la concessió encara no s’havia renovat per diverses impugnacions en el procés d’adjudicació, amb la qual cosa els treballadors seguien en la mateixa situació. L'adjudicació es va aprovar al ple del mes de maig, però al desembre només van poder tornar a negociar la revisió salarial i la modificació d’un article sobre promoció interna i ascensos, però no el conveni complet.Entre d'altres, el Comitè d'empresa detalla que FCC té treballadors "amb més de sis anys de contractes porqueria i precaris", no respecta la Llei d'Igualtat, ni la bossa de treball per fer indefinits els treballadors més antics, ni els horaris de treball amb modificacions unilaterals, ni els acords adquirits en matèria de conciliació laboral i familiar.

Els treballadors també expliquen que la seva lluita és en defensa "de drets socials i laborals", no pas per motius econòmics, i lamenten les molèsties que puguin causar a la ciutadania de Rubí si finalment la vaga tira endavant, "però arribat aquest punt, no ens queda més opció". 

"Una situació insòlita i intolerable"

Ja el 2020, es reprenen les negociacions del conveni col·lectiu, però els treballadors asseguren que es troben una “negativa de l’empresa a negociar realment”. La situació era d’una “imminent resolució i adjudicació definitiva de la concessió”, però la pandèmia de la Covid-19 i la declaració de l’estat d'alarma va fer que es tornessin a tallar en sec les converses, que es van tornar a iniciar al juny.

Però “l’empresa seguia en la negativa de negociar”, afirma l’assemblea de treballadors, tot al·legant que encara estava pendent la definició de serveis definitius de la concessió. Això no ha impedit que l’empresa hagi “modificat unilateralment” els horaris dels treballadors, “sense negociar i ni tan sols informar prèviament el comitè d’empresa”, critiquen, i assenyalen que es tracta d’una modificació substancial de les condicions de treball.

El conflicte entre els treballadors i l’empresa va arribar al Tribunal Laboral de Catalunya, després que la Relació de Llocs de Treball (RLT) admetés que el procés no era el correcte i emplacés a negociar aquestes modificacions, però es va trobar amb la negativa reiterada de l’empresa, que continuava al·legant que l’Ajuntament no havia definit els nous serveis.

“Ens trobem davant d’una situació insòlita i intolerable”, lamenten els treballadors en el comunicat enviat als mitjans de comunicació, que a més segueixen sense rebre cap mena de resposta per part de l’empresa.

 

Participació