L'AUP vol que l'Ajuntament reclami a Endesa per incompliment de contracte

També demanarà al ple la regularització dels treballadors de les empreses subcontractades

Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP
Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP | Marta Casas
Redacció
20 de gener del 2021
Actualitzat a la 13:19h
L'Alternativa d'Unitat Popular presentarà al ple del pròxim dijous, 28 de gener, una moció per instar l'Ajuntament de Rubí a reclamar a l'empresa Endesa - responsable dels constants talls de llum que afecten part del veïnat i el teixit comercial de la ciutat - per incompliment de contracte, tant per l'origen de la seva energia com pel sobrecost en els comptadors de la llum d'equipaments municipals.

Endesa Energia S.A.U. subministra l'energia al municipi de Rubí a través de l'Acord Marc de subministrament d'energia elèctrica amb destinació a les entitats locals de Catalunya, i la factura és d'uns 1,3 milions d'euros anyals, pràcticament dos milions l'any 2020, segons explica l'Alternativa. Els contractes de l'empresa arreu de Catalunya sumen 812 milions d'euros.

L'AUP denuncia que l'empresa es compromet a un preu fix - "establert el mes de desembre, quan la factura és cara", remarca - i al subministrament d'energia 100% renovable. Però l'Alternativa assegura que només l'energia subministrada l'any 2017, any d'inici de la vigència del contracte amb l'Ajuntament de Rubí, té la garantia d'origen renovable, ja que compta amb el certificat de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Tot i això, Endesa envia anualment, "i abans de subministrar l'energia d'aquell any", un certificat d'origen verd, explica l'AUP.
 
Per altra banda, la formació afirma que ha detectat "una possible sobrefacturació en els comptadors de la llum" dels equipaments municipals que pot suposar un sobrecost de 20.000 €. En molts municipis, segons l'Alternativa, es produeix també un sobrecost en les potències contractades, "en molts casos per damunt de les que necessiten els diferents equipaments". En el cas de Rubí, l'AUP creu que s'ha produït un ajustament d'aquesta potència a partir del projecte Rubí Brilla, però no té la confirmació per part de l'equip de govern.

L'Alternativa critica que Endesa, companyia elèctrica que durant els primers nou mesos del 2020 va declarar 1.511 milions d'euros de beneficis i que "es nega a seure i negociar amb les institucions el deute de les famílies en situació de pobresa energètica", estigui obtenint contractes lucratius amb els ajuntaments "sense que, aparentment, els compleixi", en referència als constants talls de llum que pateixen famílies i comerços de diverses zones de la ciutat. "Podríem arribar a parlar d'estafa d'Endesa a l'Associació Catalana de Municipis?", es pregunta la formació.

En la moció que presentarà l'AUP al ple, es demana confirmar l'origen renovable de l'energia subministrada - la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència és l'única entitat que ho pot certificar - i, en cas que no es pugui comprovar, aplicar a falta greu que contempla l'article 41 del plec de clàusules, es a dir, multar la companyia amb el 0,75% dels imports de les factures dels anys en què hi hagi incompliment.

El text també demana que es reclami el preu adient dels comptadors, a més de promoure el debat en el sí de l'Associació Catalana de Municipis per tal que l'Acord Marc garanteixi el subministrament d'energia 100% renovable i a preus competitius, o que es puguin dividir els contractes en lots per tal que altres empreses, i no només les tres grans subministradores - Endesa, Iberdrola i Gas Natural - puguin accedir al concurs.

L'AUP demana la regularització dels treballadors de les empreses subcontractades

L'Alternativa presentarà una segona moció que perquè l'Ajuntament insti les empreses subcontractades a regularitzar la situació contractual dels treballadors afectats per la sentència 1137/2020, segons la qual "s'ha produït un abús amb la utilització de contractes d'obra i servei per a tasques que suposen un contracte indefinit". 

Amb això, doncs, les empreses subcontractades per l'Ajuntament no podran tenir els seus treballadors amb contractes d'obra i servei d'igual durada a la del contracte o concessió del servei, sinó que la prestació del servei, si és l'activitat principal de l'empresa, s'ha de basar en una plantilla indefinida i no temporal. "Aquesta sentència suposaria la conversió en indefinit de bona part dels contractes d'obra i servei de les empreses que gestionen els serveis públics de l'Ajuntament de Rubí", diu l'AUP.