Una quarantena de persones es concentren per reivindicar millores en la sanitat pública

El futur CUAP de Rubí no estarà 100% operatiu fins que passi la pandèmia

S'ha fet  a uns 200 metres del CAP Mútua Terrassa per motius de seguretat
S'ha fet a uns 200 metres del CAP Mútua Terrassa per motius de seguretat | Marta Casas
25 de gener del 2021
Unes quaranta persones s'han concentrat avui a la plaça Pablo Picasso, a uns metres del CAP Mútua Terrassa de Rubí, en una convocatòria simultània a diverses poblacions del Vallès Occidental - Terrassa, Ullastrell, Castellbisbal, Sant Cugat i Viladecavalls. 

La convocatòria del Moviment per unes Pensions Públiques Dignes de Rubí i la plataforma Rubí per la Sanitat tenia l'objectiu de denunciar "la precarietat de l'Atenció Primària de la nostra sanitat pública, gestionada per la Mútua de Terrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa", tal com han manifestat en el comunicat conjunt les plataformes en defensa de la sanitat pública.

Segons Rubí per la Sanitat, l'actual situació és "la conseqüència directa del progressiu desmantellament de la sanitat pública en els últims anys", que ha arribat a "nivells de deteriorament intolerables", ja que els professionals sanitaris són "menyspreats", en molts casos "amb sous insuficients i contractes precaris". Aquesta circumstància fa que s'afavoreixi la sanitat privada, que "no tothom es pot permetre". 

La denúncia és clara: "exigim dedicació prioritària dels pressupostos per recuperar el caràcter públic del sistema sanitari que ens estan robant", expressen les plataformes. 

Així, la plataforma Rubí per la Sanitat reitera la petició de destinar un 25% del Pressupost de Salut de la Generalitat a l'atenció primària, seguint les recomanacions de l'OMS; i també sol·licita la recuperació del personal sanitari que s'ha perdut per les retallades, i la millora dels contractes i condicions laborals dignes per al personal de Salut.

 
Pel que fa a la ciutat de Rubí, demanen la instal·lació de mòduls davant dels CAP Anton Borja i Sant Genís, "promesos fa mesos", per gestionar l'atenció de la Covid-19, i així poder alliberar espai als mateixos CAP. També reclamen la recuperació de les visites presencials als centres de la ciutat, i garantir les consultes amb els professionals de referència, tant de metges com de personal d'infermeria.

Membres de la plataforma han tornat a recordar les reivindicacions històriques de la ciutat en matèria d'atenció sanitària: millora del transport a l'Hospital de Terrassa, instal·lació del CUAP en un espai de temps el més breu possible - s'ha explicat que aquest nou equipament no estarà operatiu al 100% fins que passi la pandèmia - i, amb relació a Mútua Terrassa, reclamen "transparència", ja que és l'únic CAP que no va respondre les preguntes sol·licitades per la Plataforma en el marc de la reunió amb representants del CatSalut.

A la concentració a Rubí hi han fet acte de presència l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, i la regidora de Salut Pública, Marta Oliva.