Rubí reclamarà reparacions i actualitzacions a Endesa, però no per incompliment del contracte

Prospera una de les tres mocions presentades al voltant del subministrament elèctric

Totes les qüestions que es van debatre al ple municipal del mes de gener
Totes les qüestions que es van debatre al ple municipal del mes de gener | RubiTV.cat
29 de gener del 2021
Actualitzat el 01 de febrer a les 11:10h
El ple municipal del mes de gener va aprovar una de les tres mocions que es presentava al voltant de les companyies elèctriques, concretament Endesa, després dels polèmics talls de llum que han afectat veïns i comerciants durant els mesos de desembre i gener: una, presentada per ERC, va rebre el suport de la Junta de Portaveus, mentre que la presentada per l’AUP i un text de Ciutadans no van prosperar.

Pel que fa al text de l’AUP, que demanava reclamar a l’empresa per incompliment de contracte per no certificar l’origen renovable de l’energia i pel sobrecost d’alguns comptadors d’equipaments municipals, va rebre el suport de tota l’oposició però no el de l’equip de govern, que la va tombar amb majoria absoluta.

Marta Esparza, d’ERC, va mostrar l’acord del seu grup amb l’argumentació de la moció i va alertar que hi ha un projecte en marxa per instal·lar un gran parc eòlic en superfície agrícola de Rubí, contravenint la Llei d’Espais Agraris. Andrés Medrano (ECP) va reconèixer l’existència d’aquest projecte, impulsat per un particular, però va assegurar que “no serà l’Ajuntament qui ho autoritzi”, sinó que en tot cas serà la Generalitat qui haurà de determinar si és incompatible amb la Llei citada, i espera que “en aquest cas, sí que sigui preceptiu una declaració d’impacte ambiental”, va afegir.

Medrano va argumentar el vot contrari de la seva formació i del seu soci de govern, el PSC, per diversos errors en la moció. Per una banda, va assegurar que Endesa sí que disposa dels certificats d’origen verd de l’energia que subministra, però que per un error en la introducció dels codis de verificació, no apareixen els de 2018 i 2019. Per l’altra, va assenyalar que els preus que inclou el text no són correctes, sinó que l’Ajuntament està pagant per sota del que es diu. A més, pel que fa a la possibilitat de contractar per lots, el regidor de Medi Ambient va explicar que ja s’han posat en contacte amb l’Associació Catalana de Municipis per explorar-ho.

Juan López (PSC), regidor d’Obra Pública, va afegir que també han reclamat els informes d’asessorament energètic i una altra manera de fixar els preus del subministrament.

Amb tot, Betlem Cañizar va oferir la possibilitat de fer modificacions a la moció per tal d’arribar a un acord i poder aprovar el text - una mena d’acord in voce com el que va permetre aprovar per unanimitat el nou Reglament Orgànic Municipal-, però aquesta opció va ser rebutjada per la complexitat que suposaria. La portaveu de l’AUP va lamentar que aquestes esmenes no s’haguessin fet arribar abans.

Un lament que també va expressar Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, després que el text que presentava el seu grup municipal fos rebutjat per tota la resta de grups i l’abstenció de Veïns per Rubí. La formació taronja presentava un text amb una bateria de propostes per corregir les importants pujades del preu de la llum en moments de fred com els que s’han produït de manera recent.

Entre d’altres, proposava que no s’imputessin costos no relacionats amb el consum, que l’Ajuntament prengués mesures per reduir l’impacte del sobrecost entre els usuaris, que instés el govern espanyol a elaborar un Pla de Garantia dels Subministraments àsics i diverses mesures per acabar amb la “doble imposició” en la factura de la llum, una reducció de l’IVA al 10% o la compensació a les companyies pels casos d’impagament.

Aquest darrer va ser, precisament, el punt de la discòrdia: tots els grups municipals van considerar que la proposta de compensació era, precisament, afavorir les grans companyies elèctriques, que, com va recordar Betlem Cañizar (AUP) o Andrés Medrano (ECP), han tingut “grans beneficis” en plena crisi i s’han negat a signar els acords de la Llei 24/2015 en matèria de pobresa energètica. 

Toni Garcia (VR) també va recordar alguns noms de polítics de diversos partits que han passat a ser membres de Consells Assessors de grans empreses elèctriques a través de les “portes giratòries”: “no creuen que amb això és normal que la factura elèctrica a Espanya sigui de les més elevades d’Europa?”, va etzibar.