ERC es compromet a incrementar el pressupost d'habitatge fins als 1.000 milions anuals

Xavier Corbera considera "urgent i necessari" aplicar el Pla Local d'Habitatge de Rubí

Sandra Casas, Xavier Corbera i Juli Fernàndez expliquen les propostes en matèria d'habitatge a Rubí
Sandra Casas, Xavier Corbera i Juli Fernàndez expliquen les propostes en matèria d'habitatge a Rubí | Cedida/ERC
Redacció
10 de febrer del 2021
Actualitzat a les 8:48h
Juli Fernàndez, número 17 d'ERC per Barcelona a les eleccions del pròxim 14 de febrer, ha presentat aquest dimarts a Rubí les propostes del seu partit en matèria d'habitatge, i ha assegurat que n'incrementaran el pressupost fins als 1.000 milions d'euros anuals, un 0,4% del PIB.

Aquesta xifra situaria el país al nivell dels estàndards europeus, ha explicat Fernàndez, que també ha anunciat que el decret contra els desnonaments tombat pel Tribunal Constitucional espanyol es formularà com a llei, així com la llei d'arrendaments urbans que permeti regular el preu dels lloguers.

"El dret a l'habitatge és un dret que hem de poder garantir", ha afirmat Fernàndez, que ha recordat que és un dret "bàsic" que garanteix molts altres drets (al treball, a la vida...) i que actulment "és en mans d'un mercat que el que fa és que l'accés a l'habitatge sigui gairebé impossible".

Amb els 1.000 milions d'euros que es comprometen a pressupostar, es podrà arribar a unes quotes de parc d'habitatge públic de lloguer d'un 15%, i poder incidir així en el mercat i "garantir als nostres joves i a tota la gent del nostre país tenir un accés a aquest dret bàsic i fonamental", diu Fernàndez.

Pel que fa a la llei d'arrendaments urbans, ERC vol que a través d'aquesta es pugui establir una major durada dels contractes de lloguer, entre d'altres; i aprofundir en la llei de contenció de rendes per garantir l'accés a l'habitatge a un preu assequible.

Finalment, ERC es compromet a aprofitar "tot el marge competencial" per generar eines jurídiques, socials i econòmiques per prevenir les situacions d'exclusió residencial mentre duri la pandèmia i no s'hagi donat la recuperació econòmica.

Xavier Corbera considera "imprescindible i urgent" aplicar el Pla Local d'Habitatge

Pel que fa a Rubí, el portaveu d'ERC, Xavier Corbera; ha parlat sobre el Pla Local d'Habitatge, que el govern municipal va presentar la setmana passada, i que considera que és "imprescindible i urgent" prioritzar-lo com a eina essencial per garantir l'accés a un habitatge digne.

Corbera també ha recordat que Rubí està qualificada com a "àrea amb mercat d'habitatge tens" i, per tant, és necessari posar en marxa la normativa de reculació dels lloguers "de manera urgent", per tal de garantir que es respecten els preus de referència en els contractes, i que aquests es facin constar en els anuncis de pisos de lloguer.

Finalment, el portaveu republicà ha lamentat la "paràlisi" del govern municipal en matèria d'habitatge, ja que "mentre altres municipis ja han començat a aplicar sancions als grans tenidors d'habitatges buits, Rubí en tingui milers i no dispoai ni tan sols d'un cens", o que s'exerceixi el dret de tanteig i retracte amb la "timidesa" que s'ha fet fins ara.