Junts explica les grans línies del seu pla de xoc social per tancar la campanya a Rubí

La secretària general de les JNC i candidata de la formació, Judith Toronjo, i el coordinador local Èric Zaldívar posen l'èmfasi en les polítiques d'ocupació

Judith Toronjo, cap de les JNC i número 14 a la llista de Junts
Judith Toronjo, cap de les JNC i número 14 a la llista de Junts | Marta Casas
12 de febrer del 2021
Junts ha protagonitzat aquest matí l'últim acte de campanya electoral abans de les eleccions del pròxim 14-F, que ha aprofitat per parlar sobre polítiques de joventut, de la mà de la secretària general de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya i número 14 a la llista de la formació, Judith Toronjo.

Toronjo ha reafirmat l'aposta del seu partit per la independència, que permeti tenir les eines i recursos per poder-los destinar als sectors que han patit més aquesta crisi sanitària, econòmica i social, amb un pla de xoc per desenvolupar durant el pròxim mandat.

Aquest pla de xoc té dues branques bàsiques: l'econòmica i la sanitària. En l'àmbit econòmic, Judith Toronjo ha reclamat "poder ser els gestors dels fons europeus que vindran molt aviat" i que no es faci de forma centralitzada des del govern d'Espanya. En aquest sentit, ha apostat per una reformulació dels plans i serveis d'ocupació, per incloure-hi la formació i el suport als emprenedors.

"Els joves som el col·lectiu més afectat per la crisi econòmica, arribant a un 41% d'atur juvenil, el doble de la mitjana europea", ha lamentat Toronjo, que a més ha assegurat que són els més preparats però alhora els que més dificultats tenen per accedir a ocupacions dignes; és per això que Junts vol reforçar els sistemes de formació i més concretament la formació professional dual. "I tot plegat, atenent a la realitat territorial diversa que tenim", ha afegit.

Pel que fa a la salut, Toronjo ha explicat que el Pla de Xoc de Junts preveu una injecció de 5.000 milions d'euros en la Conselleria de Salut, i que ha d'assumir la gestió integral de les residències, per exemple, i tenir capacitat de posar en marxa un sistema de testeig massiu des de diversos espais, com ara les farmàcies. "Això ens permetrà reactivar sectors com la restauració o la cultura", per exemple.

Finalment, la presidenta de les JNC ha expressat el desig de tirar endavant el projecte "d'un país lliure, que pugui sortir de la repressió que patim constantment, des del presient Quim Torra fins a la nostra candidata, Laura Borràs", i ha demanat la mobilització del vot per tal de fer-ho possible.

Èric Zaldívar lamenta el tancament del Servei d'Ocupació de Catalunya a Rubí
 

Èric Zaldívar, coordinador de Junts a Rubí Foto: Marta Casas



Èric Zaldívar, que ha acompanyat a la candidata, ha explicat que amb Toronjo, "els joves estarem ben representats", i ha insistit una de les línies del seu programa en matèria d'ocupació, "un tema que ens afecta a tots, sobretot als joves", i que passa per reforçar el servei d'ocupació assumint-ne les plenes competències.

De fet, Zaldívar ha anunciat que a Rubí es tancarà el Servei d'Ocupació, i deixarà la ciutat "desatesa". Aquest servei, des del punt de vista de Junts, ha de servir per connectar empreses i treballadors i esdevenir una peça fonamental per assolir la "plena ocupació".

Junts també vol reforçar el paper de l'administració respecte als Expedients de Regulació de l'Ocupació, com abans de la reforma laboral. Així, proposen recuperar aquesta competència i que l'administració de la Generalitat, com a autoritat laboral pugui intervenir en l'autorització dels ERO per garantir que cap empresari "es passi de la ratlla".