1 de 10
coronavirus

Els centres comercials reobriran i es recuperarà la presencialitat a les universitats

El Govern anuncia que les grans superfícies podran obrir de dilluns a divendres, però hauran de seguir tancades els caps de setmana

Centre comercial de les Glòries | Helena Margarit
per NacióDigital, Barcelona | 26 de febrer de 2021 a les 10:38 |
Els centres comercials i botigues de més de 400 metres quadrats podran reobrir a partir de dilluns, segons ha anunciat aquest divendres matí el Govern. Es tracta d'una mesura que ja s'havia anunciat aquest dijous i que ve acompanyada d'altres novetats com la recuperació de la presencialitat a les universitats a partir del 8 de març. Les restriccions vigents es prorrogaran una setmana més, "però amb petits ajustos que ens permetin fer passos endavant i donar una estabilitat a tots els sectors", segons ha explicat la consellera de Salut.

Aquesta flexibilització permetrà que les grans superfícies que puguin obrir amb un aforament del 30% i modificant l'atenció al públic. Ara bé restaurants i bars dels recintes hauran de romandre tancats. Els centres comercials i els comerços de més de 400 metres quadrats estaven tancats des del 7 de gener. Fa dies que el Govern es plantejava permetre al gran comerç reprendre l'activitat, que ja va haver d'abaixar la persiana durant setmanes a la tardor, però s'havia deixat en suspens la decisió per la frenada en la disminució de casos de Covid-19.


Al món educatiu també hi ha novetats: es preveu la recuperació de la presencialitat a les universitats a partir del 8 de març. Vergés ha anunciat que ja s'està treballant perquè els alumnes puguin tornar als centres la segona setmana de març. També es permetran en l'àmbit educatiu les sortides amb pernoctació, sempre que sigui amb la bombolla de classe.


L'altra flexibilització de les mesures afecta les piscines, que fins ara podien obrir amb un aforament del 30% i ara s'eleva al 50%. Les activitats esportives en grup estaran autoritzades amb grups de fins a sis persones, respectant sempre l'aforament màxim d'un terç.

La consellera de Salut ha valorat la situació actual de pandèmia com a "estable" però "tensionada", sense passar per alt que la velocitat de contagi, la Rt, voreja l'1. Espera que "en els propers dies mantindrem una situació estable, en uns nivells que són massa alts, però que ens dona temps a baixar les UCI que tenim plenes al nostre país".

El Secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimón, recalca que la pandèmia "baixa" però de manera "molt lenta".  "No anem malament i aquesta ha estat la tònica dels darrers dies", assegura Argimón. Pel que fa a la presència de la variant britànica a Catalunya explica que s'espera que en 10 o 15 dies representi "un 50% o més" dels contagis.


A l'executiu hi havia opinions divergents sobre la decisió a prendre sobre la pròrroga de les restriccions, que caduquen diumenge. Un sector era partidari de relaxar més les mesures i un altre apostava per mantenir el gruix de les restriccions actuals per no precipitar-se a l'espera de veure com evoluciona la pandèmia, amb la velocitat de propagació del virus (Rt) per sobre d'1.

Les botigues continuaran tancades els caps de setmana

Finalment el Govern ha optat per "donar aire" al gran comerç, com defensava Argimon. Mantindrà, però, el tancament de botigues no essencials els caps de setmana.

També continuaran sense canvis les limitacions horàries de bars i restaurants, que podran obrir només de quarts de vuit a quarts d'onze del matí i d'una a quarts de cinc de la tarda. També es mantindran les restriccions de mobilitat actuals: el toc de queda a les deu del vespre i el tancament perimetral comarcal. 

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Participació