Les 10 línies estratègiques i objectius del Pla local de salut

La primera fase del pla s'ha completat aquesta setmana, i s'ha presentat al Consell de Salut Municipal de Rubí

Una dona respon a l'enquesta del Pla Local de Salut de Rubí
Una dona respon a l'enquesta del Pla Local de Salut de Rubí | Localpres
Redacció
10 de juny del 2021
La primera fase del Pla local de salut de Rubí s'ha completat aquesta setmana, i s'ha presentat al Consell de Salut Municipal la diagnosi inicial, que defineix 10 línies estratègiques i 34 objectius generals i específics. La diagnosi del Pla es va iniciar al novembre de 2020 i va continuar al febrer de 2021 amb enquestes a la ciutadania.

Les enquestes s’han realitzat seguint rutes aleatòries, a una mostra de 382 persones estratificada per barris, edats, sexes i nacionalitats.

Les 10 línies estratègiques corresponen a conceptes determinants de salut i són: Demografia i unitats familiar; Urbanisme, habitatge i medi ambient; Economia; Educació i Formació; Estils de vida; Salubritat; Morbiditat; COVID-19; Serveis sanitaris i socials i Xarxa Comunitària, i dins de cada línia estratègica, s’han definit els reptes i objectius en funció de les aportacions que ha fet la ciutadania.

Línies estratègiques i objectius

Demografia i unitats familiars. 3 objectius: diversificar i ampliar els serveis de suport a domicili, mobilitzar xarxes comunitàries i de voluntariat i diversificar solucions d’habitatge més enllà de les residències.

Urbanisme, habitatge i medi ambient. 5 objectius: crear zones de vianants i millorar la seguretat del vianant, naturalitzar espais, POUM i Pla d’Espais Verds amb perspectiva de salut, reforçar els serveis de suport les comunitats de Veïns i la creació d’un Pla Supramunicipal per la Millora de la Qualitat de l’Aire.

Economia. 3 objectius: treballar per la inclusió, donar suport al comerç local i recuperar circuits locals alimentaris són els objectius que s’han definit en matèria econòmica.

Educació i Formació. 3 objectius: programes per reduir la bretxa digital, continuar treballant hàbits d’higiene, alimentaris, primers auxilis i sexualitat a les escoles i recuperar el nivell de pràctica educativa no formal prèvia a la pandèmia.

Estils de vida. 6 objectius: potenciar el lleure saludable vinculat a la natura i la socialització, instal·lar dispositius esportius en zones verdes, potenciar l’oferta alimentària saludable, millorar els lots dels bancs d’aliments, valorar opcions de menjador per a l’ESO i vincular les empreses en la millora de l’alimentació i l’activitat física.

Salubritat. 1 objectiu: continuar treballant en la conscienciació dels propietaris de mascotes i habilitant espais per a gossos.

Morbiditat. 1 objectiu: potenciar l’atenció de trastorns d’aprenentatge i salut mental en infants i joves i a crear programes per contrarestar situacions de solitud, com la prescripció social.

Covid-19. 3 objectius: un protocol d’emergències, polítiques de cohesió social i voluntariat i polítiques ocupacionals per contrarrestar els efectes de la pandèmia.

Serveis Sanitaris i Socials. 5 objectius: disposar d’un CUAP i un nou CAP, disposar d’un hospital propi i entre tant millorar el transport al de Terrassa, més atenció a la salut mental i prevenció, recuperar projectes de salut comunitària i disposar de més places de centre de dia.

Xarxa Comunitària. 3 objectius: desenvolupar una xarxa de centres cívics que faciliti el desenvolupament comunitari, promoure la interrelació entre entitats a través de taules i projectes conjunts i reforçar el Consell Local de Salut i Taules de treball específiques en salut.


A partir d'aquest punt, es crearan comissions temàtiques que s'encarregaran de dissenyar les accions corresponents a cadascuna de les línies i objectius, i tot plegat s'inclourà al document, que es completarà amb l'elaboració, en una última fase, del pla de comunicació, la posada en marxa i avaluació continuada del Pla. L'últim pas serà l'aprovació del Ple municipal.