Ciutadans porta al ple una bateria de propostes de millora de la seguretat ciutadana

La formació reclama més presència policial, coordinació amb els Serveis Socials i participació dels grups municipals en noves Juntes de Seguretat distribuïdes per barris

Vehicles de la Policia Local de Rubí
Vehicles de la Policia Local de Rubí | Localpres
Redacció
15 de juny del 2021
Actualitzat el 16 de juny a les 10:11h
Ciutadans portatà al ple del mes de juny - que se celebrarà, de manera exepcional, en dimarts, ja que l'últim dijous de mes és festiu per Sant Joan - una moció amb una bateria de propostes en matèria de seguretat ciutadana; una de les qüestions de més actualitat a la ciutat en les últimes setmanes.

Segons Cs, les dades trimestrals de criminalitat del primer trimestre de 2021 publicades pel Ministeri de l'Inteior reflecteixen un augment del 14% en infraccions penals, entre les quals destaquen un augment del 19,5% dels furts i un augment del 900% en delictes de tràfic de drogues - 1 l'any 2020 per 10 de l'any 2021. "Totes aquestes dades únicament recullen els delictes en els quals s'obre atestat policial, per detenció o denúncia; per tant els números reals poden ser més elevats", adverteix la formació taronja.

Per altra banda, Ciutadans recorda que a Rubí "no arribem ni a un policia local per cada 1.000 habitants", per sota de les ràtios que recomanen la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (1 per cada 667 habitants) o la Unió Europea (1,8 agents per cada 1.000).

A més, la formació també evidencia que "en les societats democràtiques, les polítiques de seguretat s'han d'enquadrar dins de les polítiques socials i viceversa", i per això creu que s'han de dissanyar "línies d'actuació en què la prevenció dels delictes no es treballi exclusivament des de la perspectiva policial, sinó en coordinació amb els Serveis Socials".

Per tot plegat, els acords de la moció insten el ple de l'Ajuntament de Rubí a reclamar més efectius dels Mossos d'Esquadra a la ciutat, a dissenyar un Pla Director de la Policia Local on es reculli "un marc estratègic general, una planificació d'actuació que abordi la proximitat estratègica i territorial, així com un augment de la plantilla" - aprofitant la taxa de reposició acceptada per la Llei dels Pressupostos Generals, ha de ser d'uns deu o onze agents, segons Cs - i dotar el cos de policia local amb els recursos materials necessaris per dur a terme les seves funcions.

En la línia de la coordinació amb altres departaments municipals, Cs demana crear Juntes de Seguretat de Districte on participin les entitats del teixit social i comercial de cada barri o urbanització, els Serveis Socials i de mediació i els cossos policials. A més, també proposa que les trobades es facin un cop al mes i que es permeti la presència dels grups polítics amb representació al ple.