La plantilla d'Ipagsa, a la vaga: la multinacional propietària vol acomiadar 61 treballadors

La plantilla acusa Agfa, multinacional belga que va adquirir l'empresa l'any 2018, de no plantejar "cap tipus de mesura alternativa als acomiadaments"

La nau d'Ipagsa a Rubí
La nau d'Ipagsa a Rubí | Marta Casas
Redacció
15 de juny del 2021
Els treballadors de l'empresa Ipagsa, dedicada a la comercialització de productes pel sector de les arts gràfiques, han anunciat la convocatòria d'una vaga indefinida a partir del pròxim divendres, 18 de juny, per protestar contra la presentació d'un Expedient d'acomiadament col·lectiu que afecta la totalitat de la plantilla, integrada per 61 persones assalariades i dos professionals del transport en règim d'autònoms.

Així, aquest expedient preveu extingir tots els contractes i la desaparició de l'empresa, que abans de la seva adquisició per part de la multinacional belga AGFA havia arribat a ser el quart productor mundial del seu sector d'activitat.

La plantilla acusa Agfa de no plantejar "cap tipus de mesura alternativa als acomiadaments", i consideren que la situació és fruit de "decisions organitzatives de la que havia estat la seva competidora, orientades a provocar el tancament per tal d'integrar en la seva pròpia estructura les tecnologies desenvolupades per Ipagsa" i els seus clients.

Davant l'actitud d'absolut "immobilisme i manca de voluntat negociadora" per part d'Agfa, que segons expliquen els treballadors no ha plantejat cap tipus de mesura per pal·liar o reduir l'impacte en termes d'ocupació des de l'inici del període de consultes iniciat el passat 7 de juny, la plantilla ha decidit convocar aquesta vaga de caràcter indefinit.

La trajectòria de l'empresa un cop va ser adquirida per Agfa ha estat "profundament erràtica", com expliquen els advocats del Col·lectiu Ronda en un comunicat; ja que "lluny de complir-se les promeses de desenvolupament i creixement", l'activitat de l'empresa s'ha anat reduint de manera progressiva i constant, ja que Agfa ha anat fet un trasvassament de tecnologia, productes desenvolupats i sobretot, clients, d'Ipagsa.
 

Els treballadors denuncien que «arruina i estafa» Foto: Marta Casas


"No van voler comprar una empresa referent mundial, sinó quedar-se amb un competidor"

Tot plegat després que en el moment de la compra, es va anunciar en un comunicat que Ipagsa continuaria operant "sota la seva pròpia marca i com a entitat separada", mantenint l'autonomia i independència de la gestió. El procés, però, ha resultat "un veritable espoli de la nostra tasca en matèria de desenvolupament tecnològic i una apropiació en tota regla de la xarxa comercial d'Ipagsa", expliquen els treballadors.

Així, troben "evident" que Agfa només tenia un interès: fer-se amb la cartera de clients d'Ipagsa als Estats Units, donar temps per finalitzar la fase de desenvolupament d'alguns productes "que un cop enllestits fins i tot ens van prohibir comercialitzar i es van integrar en termes d'exclusivitat al catàleg tecnlològic d'Agfa".

"No van voler comprar una empresa que en aquell moment era un referent mundial sinó quedar-se amb un competidor", per treure profit de les seves innovacions i aprofundir en la seva estratègia de traslladar tota activitat productiva als mercats asiàtics, amb menors costos salarials associats, conclouen els treballadors.
 

La nau d'Ipagsa a Rubí, amb cartells contra la multinacional AGFA Foto: Marta Casas



El Col·lectiu Ronda, assessor de la plantilla: "És una història que es repeteix una i altra vegada en processos d'adquisició d'empreses per part de multinacionals"
 
Josep Pérez, un dels advocats de Col·lectiu Ronda que assessora la plantilla d’Ipagsa en el procés negociador de l’acomiadament col·lectiu, lamenta que aquesta és "una història que es repeteix una i altra vegada en processos d’adquisició d’empreses catalanes per part de grans multinacionals": es compra la marca, la quota de mercat i els coneixements tècnics i després "es deixa morir" tot i haver estat empreses perfectament rendibles i competitives internacionalment.

Aquesta situació és possible per les "extremes facilitats que la nostra legislació aporta per afavorir aquesta forma de procedir", que està permetent que "es desmantelli sense conseqüències el nostre teixit industrial i productiu", amb "fórmules extractives, pràctiques quasi colonials" que aquí només acaben deixant "atur, precarietat i un desert industrial".

La plantilla recorda que l'empresa va ser adquirida a finals de 2018, i en el comunicat la multinacional assegurava que contribuïria "a augmentar en 30 milions d'euros el resultat d'Agfa Graphics". "Què ha canviat tan radicalment en aquest temps per avaluar la viabilitat econòmica d'Ipagsa, tenint en compte que només hem treballat amb Agfa poc més d'un any abans de la pandèmia?", es pregunten els representants de la plantilla.

Pérez també recorda que el deure de negociar de bona fe durant el període de consultes no és "una qüestió de principis ètics" sinó "una imposició legal que, en cas d'incompliment, pot arribar a comportar la nul·litat de tot el procés".