1 de 10
energies renovables

El Govern obligarà els promotors de renovables a pactar amb el 85% dels propietaris dels terrenys

També estaran obligats a informar els ajuntaments afectats pels projectes gràcies a uns canvis que la consellera Jordà vol aplicar abans de novembre

Imatge aèria d'una planta fotovoltaica prop de la presa de la Talarn | Visiondrone
per Redacció, 2 de juliol de 2021 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, vol modificar abans de novembre el decret de les renovables, del 2019, que regula el desplegament de les instal·lacions eòliques i fotovoltaiques. Els canvis busquen, en primer lloc, assegurar la participació del territori, i així impedir que proliferin projectes sense l’acord d'almenys el 85% dels propietaris dels terrenys. A més, els promotors estaran obligats a informar dels seus projectes als ajuntaments.

Així mateix, volen distribuir el nombre d’instal·lacions, per evitar la concentració d’equipaments a les mateixes zones. I, finalment, també es vol impedir que la transició energètica comporti la substitució massiva de camps de conreu per plaques fotovoltaiques i generadors eòlics. En aquest sentit, Jordà ha explicat que l'agricultura i el medi ambient no són "antagònics", ja que els agricultors són "els veritables gestors del territori" i els que més poden preservar la biodiversitat.

Per això, aposta per la cogovernança amb tots els agents implicats, un sistema més lent però més efectiu de protecció del territori i que genera menys malestar a la població afectada, ha dit. La seva prioritat principal serà la producció energètica i ha apostat per un model "sobirà, democratitzat i proper en la captació, transport i distribució". De fet, ha dit que el Govern posarà "dues velocitats més" a la implantació d'energies renovables. "Si no ho fem nosaltres, ens ho faran des de fora i seguint el model oligopolístic del segle XX", ha reblat.

Requisits per als promotors


Així, els projectes fotovoltaics i eòlics només podran iniciar la seva tramitació si compten amb l’acord majoritari de la propietat dels terrenys, que es podria situar a l’entorn del 85% de la superfície. A més, per presentar els projectes, els promotors també hauran d’acreditar que n’han informat els ajuntaments corresponents. Tant l’acord dels propietaris com el coneixement dels ajuntaments serà un requisit indispensable per a tots els projectes encara pendents de sortir a informació pública. 

Des de l’aprovació d’aquesta norma, de finals de novembre del 2019, els promotors han presentat 522 avantprojectes. La Generalitat ha rebut 380 propostes d’instal·lacions fotovoltaiques i 142 d’eòliques. L’òrgan encarregat d’analitzar-ne la viabilitat de l’emplaçament, anomenat Ponència de les renovables, n’ha analitzat 392. S’ha donat el vistiplau a la tramitació de 253. D’aquestes, n’hi ha 4 que ja han arribat al tràmit d’informació pública, totes fotovoltaiques.

D'aquests projectes d'instal·lacions fotovoltaiques i eòliques, n'hi ha que tindran una afectació directa sobre Rubí: el Parc Eòlic aprovat al Segrià implicarà la construcció d'una línia d'alta tensió que travessarà el territori català fins arribar a la subestació de Rubí. Arreu del Vallès Occidental, hi ha 14 propostes d'instal·lacions, totes elles d'energia solar.

 

Participació