L'Ajuntament assegura que el nou contracte de gestió de les escoles bressol respon a les demandes de les treballadores

L'equiparació salarial amb les treballadores de l'escola bressol La Bruna no és possible perquè les condicions laborals "estan subjectes a convenis col·lectius diferents", segons el Consistori

Redacció
09 de juliol del 2021
Actualitzat a les 11:55h
Una de les escoles bressol de Rubí
Una de les escoles bressol de Rubí | Ajuntament
Després que les treballadores de les escoles bressol municipals Lluna i Sol Solet fessin pública una protesta per denunciar l'incompliment de determinades promeses pel que fa a la licitació del nou contracte de gestió del servei per part de l'Ajuntament, la regidoria d'Educació ha emès un posicionament en què assegura que el nou contracte de licitació resol les demandes de les treballadores en la pràctica totalitat.

Així, respecte a l'equiparació salarial amb l'escola bressol de gestió directa, l'Ajuntament explica que les situacions laborals entre el personal de les escoles de gestió indirecta i directa estan subjectes a convenis col·lectius diferents, i diuen que l'administració local "no pot interferir en aquest tipus de relació"; és a dir, que no hi pot haver una equiparació salarial amb el personal de La Bruna.

Tot i això, insisteixen que la nova licitació inclou el criteri de millora salarial com a element puntuable, és a dir que les empreses que es presentin al concurs puntuaran més si apliquen aquesta millora.
 
Pel que fa a la demanda d'instal·lacions adequades, Educació afirma que "les tres escoles bressol estan ubicades en equipaments adequats", amb espais amplis, aire condicionat, ventilació... i que totes han estat autoritzades pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Respecte a la demanda de comptar amb una parella educativa per aula, el Consistori explica que cada escola bressol compta amb un equip docent de 15 professionals, 13 educadores i dues auxiliars de suport, per a les vuit aules de cadascuna de les escoles. Això són "tres professionals més del que estableix el Decret 282/2006 sobre els requisits dels centres de primer cicle de l'educació infantil".

En aquesta línia, afegeixen que la nova licitació recull una plantilla formada per una persona més: 14 educadors i dos auxiliars de suport, és a dir, que fa realitat la parella educativa per aula.

Finalment, i amb relació a l'educació amb dignitat, l'Ajuntament defensa que "les tres escoles bressol ofereixen serveis públics educatius considerats essencials i de gran qualitat", tal com ho demostra la valoració que en fan les famílies usuàries de les escoles bressol des de fa anys.

Com és el nou plec de condicions del contracte de gestió de les escoles bressol?
Consultat pels diversos mitjans locals, l'Ajuntament afirma, en primer lloc, que manté un "contacte constant" amb les direccions, treballadores i representants sindicals de les escoles bressol municipals, i que han informat als centres "dels avenços i el recorregut" del plec de condicions del nou contracte, en procés de licitació, així com de "les dificultats del procés i la versió final aprovada al ple de maig de 2021".

Com explica la regidoria d'Educació, la licitació es divideix en dos lots, corresponents a la gestió educativa i el funcionament de cadascuna de les escoles bressol - la Lluna i la Sol Solet -, que tenen un pressupost base de licitació, per a tres cursos, d'1.779.599,47 euros i d'1,738.744,45 euros respectivament.

Els plecs tenen en compte criteris de qualitat, com ara les propostes d'innovació al projecte educatiu, els aspectes organitzatius del personal docent o les propostes per augmentar la participació de les famílies, i l'Ajuntament destaca que "la valoració econòmica només suposa el 25% de la puntuació total". A més, asseguren que també contemplen "una millora de la retribució salarial del personal adscrit al servei", tot i que no especifiquen cap quantitat.

El govern també afirma que manté el compromís de fer un estudi de municipalització dels centres de cara a l'any 2022, un estudi que "ha de ser seriós" i atendre "noves variants", com l'anunci de la universalització de l'educació 0-3 en els pròxims anys i que planteja la creació de 60.000 places en 8 anys a tota Espanya.