coronavirus

Un estudi apunta una major generació d'anticossos dels majors de 65 anys vacunats i que han passat la Covid

Un treball fet en tres residències de l'àrea metropolitana nord i suposa "un replantejament de l’estratègia de vacunació" en la gent gran

Un home rep una vacuna contra la Covid-19 | Jaume Ventura Busquets
per Redacció, Granollers, Catalunya | 3 d'agost de 2021 a les 12:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els primers resultats d’un estudi d’IrsiCaixa i l’Atenció Primària Metropolitana Nord  - de la qual forma part Rubí - de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha apuntat que els nivells d’anticossos neutralitzants -és a dir, amb efecte protector- de les persones majors de 65 anys vacunades i que han passat la Covid-19 "són alts, en comparació amb les vacunades que no han passat la malaltia" tres mesos després de tenir la pauta completa.

En un comunicat, l'ICS ha explicat que l’equip investigador ha observat que les persones grans vacunades i que prèviament havien passat la infecció, "tot i que tenen una resposta immunitària menys eficaç, arriben a uns nivells d’anticossos similars als de la gent més jove". En canvi, els que no l'han passat "mostren nivells molt baixos d’anticossos protectors" en aquest temps i, a més, "disminueixen a mesura que l'edat s'incrementa".  


Per tot plegat, l'administració ha reconegut que "aquestes dades podrien fer necessari un replantejament de l’estratègia de vacunació en la gent gran que no ha passat el coronavirus per tal d’aconseguir reforçar la seva resposta protectora". Aquestes conclusions inicials han posat de manifest "la necessitat de fer un seguiment constant de la resposta immunitària d’aquest col·lectiu més vulnerable i, si és necessari, adaptar el calendari de vacunació per tal d’aconseguir un major nivell d’anticossos que els protegeixin de la infecció".

El treball, liderat per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa –centre impulsat conjuntament per la Fundació La Caixa i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya– i l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS, s’està duent a terme amb el suport de la iniciativa solidària JoEmCorono i la Fundació Glòria Soler.


Sang d'un centenar d'usuaris de residències


El resultat d'aquesta observació, que hi ha una millor resposta immunitària entre persones infectades a partir de 65 anys, ha estat possible gràcies al rastreig que s'ha fet de 98 usuaris de residències de tres centres de l'àrea Metropolitana Nord, a partir de mostres de sang que es van recollir abans de vacunar-se i tres mesos després de rebre la punxada. 


Un 80% dels participants es van infectar de la Covid durant la primera onada i posteriorment, van rebre l'administració de les dues dosis de Pfizer/BioNTech. I s'han comparat les analítiques d'uns i altres. 

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Participació