Quins són els recursos per a l'abordatge de la violència masclista a Rubí?

Un mapa del Consell Comarcal recull tots els recursos dels àmbits social, sanitari, policial i judicial

Un punt de prevenció a la violència masclista a Rubí
Un punt de prevenció a la violència masclista a Rubí | Ajuntament
M.C.
16 d'agost del 2021
Actualitzat a les 10:12h
El Consell Comarcal ha elaborat un mapa de recursos per a l'abordatge de les violències masclistes que recull tots els serveis que intervenen en aquest àmbit, de manera més o menys directa, a cada municipi.

Durant uns mesos s'han recollit i sistematitzat les dades, treballant amb els profesisonals de diversos serveis implicats en l'atenció a les dones i els seus fills, i dels àmbits social, sanitari, judicial i els cossos de seguretat.

Aquest mapa, que es troba disponible a la web de la Xarxa de Violències Masclistes del Consell Comarcal, és un dels acords de la moció aprovada al ple del passat 20 de maig, que instava el govern a finalitzar-lo i fer-ne difusió.

A més de la proposta pública a la web, també hi ha un accés restringit al personal tècnic, per tal que puguin disposar de dades més properes que facilitin l'atenció a les violències masclistes.

Els recursos en l'àmbit municipal de Rubí

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones. Situat a l'edifici del Rubí Forma (rambleta de Joan Miró), és un servei d'informació, assessorament, primera atenció i acompanyament, a l'exercici dels drets de les dones en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar. Per accedir-hi cal trucar al 93 581 39 00 o bé escriure un correu electrònic a [email protected].

Serveis Socials Bàsics (SSB). Atenen les necessitats més immediates, generals i bàsiques de persones, famílies i grups. Es troben a l'edifici del carrer General Prim, 33-35 i s'hi pot trucar per telèfon al 93 588 70 00 o bé al correu [email protected].

Serveis sanitaris. Els CAP de Rubí. A Rubí hi ha tres CAP: Anton de Borja (c/ Edison, 0; 93 588 45 55); el CAP Sant Genís (carrer de Miquel Munmany, 11-19; 93 697 17 29) i el CAP Mútua Rubí (carrer Prat de la Riba, 20-22; 93 586 67 00) - aquest darrer atén les urgències nocturnes, de 20h a 8h i els caps de setmana. Són el primer lloc on cal anar quan es té un problema de salut.

Serveis sociosanitaris. El CAP Anton de Borja també funciona com a centre sociosanitari, un recurs especialitzat que ofereix una alternativa a l’hospitalització convencional que es dona de manera limitada en el temps per assolir una estabilitat clínica o millora funcional.

Centre de Salut Mental Ferran Salsas i Roig. Atén persones amb patologia psiquiàtrica o trastorns de la conducta complexos, que necessiten una atenció especialitzada que no pot ser resolta des dels CAP.
 

La comissaria dels Mossos d'Esquadra a Rubí Foto: Marta Casas


Mossos d'Esquadra. La comissaria dels Mossos es troba al carrer de Maria Aurèlia Capmany, 27. També es pot trucar per telèfon al 93 581 79 00. Els Mossos de Rubí tenen un Grup d'Atenció a la Víctima, específic per a casos de violència masclista.

Policia Local de Rubí. La comissaria es troba a la carretera de Terrassa, 118, i el telèfon és 93 588 70 92. Les policies locals col·laboren per assegurar el compliment de les mesures establertes per òrgans judicials i prestar atenció específica a les dones que pateixen alguna situació de violència masclista.

Jutjats. A Rubí, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció és el que porta els serveis de Violència contra les Dones (VIDO). Es troba al carrer de Pere Esmendia, 15; i el telèfon és 93 586 08 54.

Servei d'Orientació Jurídica del Col·legi d'Advocats. Es tracta d'un servei gratuït d'atenció personalitzada amb l'objectiu de donar un primer consell orientador sobre el tema que plantegen els usuaris, informar sobre la viabilitat d'anar als tribunals i de recórrer a les vies alternatives a la resolució de conflictes. Es troba al carrer d'Espoz i Mina, 2-4; i el telèfon és el 94 588 11 57.
 

Concentració de suport a les detingudes del col·lectiu 8 mil motius. Foto: Sergi Baixas