LA VEU DE NACIÓ

Pròrroga

"Podem pujar-hi de peus que, en un moment o un altre -i, segurament, més d'hora que més tard- tindrem a la Moncloa el PP, Cs, Vox o tots plegats"

per Carles Bellsolà , 29 d'abril de 2019 a les 22:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
No s'ha perdut aquest partit. De moment. Els resultats de les eleccions d'aquest diumenge allunyen el fantasma d'un tripartit de dreta i ultradreta que tenia com a primera promesa electoral aplicar un 155 a perpetuïtat a Catalunya, i convertir-la, de facto i gairebé de iure, en una cosa molt semblant a aquell Ulster que os vais a cagar. No es pot dir blat, però també allunyen el pacte d'extrem centre patriòtic entre el PSOE i Cs. I no només pel que cantaven a Sànchez les bases socialistes diumenge a Ferraz.

"Con Rivera, no", li cantaven. L'Íbex-35 li cantarà una altra cosa molt diferent, i el sector gerontocràtic del PSOE hi farà els cors. Però sembla improbable que es produeixi aquest pacte, que no interessa a cap de les dues parts: no li interessa a Sánchez, conscient que tornaria a perdre el vot robat i recuperat a Podem, i no li interessa tampoc a Rivera, obsessionat amb el més alt objectiu de concretar el sorpasso al PP i fer-se amb l'hegemonia política de la dreta.


No hi haurà doncs -probablement- ni trifachito ni pacte de l'Íbex-35. Però només de moment. Podem pujar-hi de peus que, en un moment o un altre -i, segurament, més d'hora que més tard- tindrem a la Moncloa el PP, Cs, Vox o tots plegats. I caldrà fer-hi alguna cosa.

Quan diem fer-hi alguna cosa, no parlem exactament de facilitar un govern del PSOE amb Podem. Tot i que no sembla gaire descabellat ajornar això del 155 perenne. Ni sembla estrambòtic afavorir en el seu lloc l'únic partit estatal que parla de referèndum i el més dialogant -amb les cometes que calgui- del front constitucionalista. Però això no és realment el més important.


El més important, perquè és l'únic que està i estarà sempre a les nostres mans, és què pot presentar Catalunya quan vinguin mal dades. El que presentem avui: 22 diputats independentistes i 9 de sobiranistes de 48 possibles. I, sobretot, només 7 per a l'espanyolisme més abrandat. Perquè això de l'Ulster i el 155 perpetu, sense prou nadius que ho justifiquin, certament també és pot fer. Però és una mica menys senzill.

 

Participació