La Setmana de la Convivència celebrarà la 5a edició a quatre municipis de la demarcació de Barcelona per promoure la solidaritat i els valors de cooperació ciutadana. Les jornades d'activitats s’iniciaran el dijous 15 de maig i acabaran el divendres 23 de maig. L’entitat organitzadora Refugees Welcome és una organització compromesa amb la integració de persones migrants i refugiades i ha preparat una sèrie d'actes de sensibilització a Rubí, Barcelona, Sabadell i Sant Cugat del Vallès.
Al llarg de la setmana s'hi celebraran activitats gratuïtes i obertes al públic com ara taules rodones, concerts, tallers participatius, projeccions de documentals, accions artístiques i activitats lúdiques. Les propostes d'aquestes jornades de conscienciació volen generar espais de trobada entre veïns i persones desplaçades. D'aquesta manera, l'objectiu és sensibilitzar sobre les realitats d'aquestes persones i reforçar els valors de convivència, solidaritat i inclusió social.
La tasca de Refugees Welcome fa que moltes de les persones sol·licitants de protecció internacional convisquin compartint habitatge amb persones del país, que obren les portes de casa seva a la convivència. En total hi ha 167 persones a tot l'Estat que es troben en aquesta situació, 102 de les quals són a Catalunya. "La Cultura de Benvinguda, es fa més evident i necessària que mai", ha expressat l'entitat en un comunicat. Aquesta actitud, segons Refugees Welcome, és un model de convivència que posa èmfasi en la cohesió social i que permet compartir temps i experiències, a través ce compartir la llar. Això, assegura l'entitat, facilita la inclusió de les persones que han sofert un desplaçament forçós, crea relacions horitzontals i reforça vincles a les llars i amb la resta de la societat.
L'organització Refugees Welcome ha fet una crida a tota la ciutadania a sumar-se a aquesta iniciativa i participar en les activitats. "Volem fer de les nostres ciutats uns llocs més acollidors i cohesionats", han explicat en un comunicat. Així doncs, la Setmana de la Convivència vol ser una oportunitat per fer valdre la diversitat, fomentar l’empatia i "construir una societat més justa i oberta".
Programació
Dijous 15 de maig, a Rubí, tindrà lloc l’acte “Refugees Welcome per la Pau” a la Plaça Pere Aguilera, a partir de les 18:30 hores. L’esdeveniment inclourà una performance musical en viu amb el títol “Música per Palestina”, en commemoració del dia de la Nakba, una concentració contra les guerres organitzada per Rubí Solidari, i la lectura d’un manifest antiracista a càrrec de l’alumnat de l’IES Torrent dels Alous. La jornada culminarà amb un concert de i un taller de creació de xapes, seguit d’un minut de silenci per cloure l’acte.
Dissabte 17 de maig, a Barcelona, sota el lema “Refugees Welcome per la Comunitat”, es farà un taller de teatre en castellà al Carrer del Rec, 27, a partir de les 10 hores. El taller, titulat “Cómo se puede crear una comunidad a través del teatro”, es fa amb la col·laboració de les entitats Raízes, Barcelona Arte y Derechos i l’Open Cultural Center. Cal inscripció prèvia per participar-hi.
Dijous 22 de maig, a Sabadell, el focus estarà en l’habitatge amb l’acte “Refugees Welcome per l’Habitatge”. L'acte tindrà lloc a les 10:30 hores, al Centre Cívic de la Creu Alta i s’hi oferirà un taller pràctic sobre la recerca d’habitatge. Finalment, divendres 23 de maig, a Sant Cugat, se celebrarà “Refugees Welcome per als Drets” a Cal Temerari, a partir de les 18:30 hores. S’hi farà una taula rodona sobre el dret a una llar, amb el títol “Per un habitatge just i sense discriminació”. Hi participaran entitats com La Floresta contra Fronteres, el Sindicat dels Llogaters de Sant Cugat i el mitjà local El Cugatenc. També està previst que s'hi projecti el minidocumental L’habitació està ocupada.