Els 10 manaments del nou col·lectiu ecologista SOS Vallès

La plataforma Reconvertim el camp de Golf, Rubí Sense Abocadors i Rubí d'Arrel, entre les entitats impulsores

Publicat el 07 de juny de 2021 a les 13:12
Entitats ecologistes, ambientalistes i veïnals del territori s'uneixen per denunciar "la situació insostenible de les actuals problemàtiques i conflictes ambientals" del Vallès en el context de la regió metropolitana de Barcelona. Així doncs, aquest 5 de juny, amb motiu del dia mundial del Medi Ambient, s'ha constituït la nova plataforma "SOS Vallès", amb el suport de més de trenta associacions locals, comarcals i nacionals com l'Adenc, la plataforma Reconvertim el camp de golf de Can Sant Joan; Rubí Sense Abocadors, i Rubí d'Arrel.

El col·lectiu pretén ser un espai de coordinació entre entitats i plataformes ciutadanes que lluiten en el Vallès Occidental i Oriental per a millorar la preservació del medi ambient, compartint i proposant coneixement, suport mutu en defensa de la natura, i identificació i proposta d'alternatives dels impactes ambientals al territori.

Denuncien que l'accelerat creixement econòmic dels darrers 50 anys al Vallès ha derivat en una sobreexplotació dels recursos naturals i una ocupació i urbanització del territori "com havia succeït en la història humana" amb greus efectes per a l'entorn, la biodiversitat i la pròpia salut de les persones. 

Per aquest motiu plantegen un canvi necessari cap a una economia "decreixentista" i de suficiència per incrementar la participació ciutadana en la gestió i planificació del territori; que actualment consideren "testimonial". Amb tot, presenten el decàleg "El Vallès que volem" per plantejar i començar a encarar els reptes de futur:

1. Un Vallès amb una nova cultura dels parcs naturals, del bosc i de la conservació forestal.

2. Un Vallès que recuperi, protegeixi i reconegui la inundabilitat dels espais fluvials com a connectors de la biodiversitat.

3. Un Vallès amb parcs agraris protegits en el sòl no urbanitzable i fomentant l'agricultura de proximitat i agroecològica.

4. Un Vallès sense el 4rt cinturó amb la mobilitat sostenible, amb una major implantació de transport públic i ferroviari i millorant les actuals infraestructures viàries i un foment de la mobilitat en bicicleta.

5. Un Vallès contra els macroprojectes urbanitzadors com el Centre Direccional, el Calderí i el pla director del Circuit de Montmeló, entre d'altres.

6. Un Vallès on no hi hagi més abocadors i plantes incineradores i l'abús de la biomassa, on es faci un segellament dels abocadors existents i on s'afronti la restauració ambiental de les pedreres.

7. Un Vallès on s'apliqui de forma radical l'estratègia del residu i s'afronti l'ecologia urbana amb les problemàtiques del reciclatge integral, la recollida selectiva porta a porta i tenir consciència que el millor residu és el que no es produeix.

8. Un Vallès que assumeixi la producció urbana d'energies netes renovables mitjançant l'ús de cobertes, polígons industrials, vials i infraestructures viàries existents que salvaguardi els terrenys agrícoles i que fomenti la reducció de la demanda energètica.

9. Un Vallès on s'afrontin els conflictes ambientals de salut pública degut a la industrialització i contaminació del medi ambient, també acústica i lumínica i que afecta greument a la biodiversitat.

10. Un Vallès compromès en la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat i en la prevenció de la salut i del medi ambient. 

[noticiadiari]94/5941[/noticiadiari]