La Deixalleria Municipal ofereix lots de prevenció de riscos per a la retirada de residus de fibrociment domèstic

L'acció s'emmarca en la Setmana de Prevenció de Residus de Rubí

El lot de prevenció de riscos per retirar residus de fibrociment
El lot de prevenció de riscos per retirar residus de fibrociment | Ajuntament de Rubí
Redacció
13 de novembre del 2019
L’Ajuntament de Rubí començarà a distribuir aquests dies, coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, lots de prevenció de riscos per a la retirada de fibrociment domèstic, que es lliuraran de manera gratuïta a la Deixalleria Municipal de Cova Solera. Els kits també inclouren les instruccions de funcionament corresponents.

El fibrociment amb amiant és un material compost per ciment i fibres d’amiant que es feia servir a la construcció, i que es va deixar de fer servir l’any 2002, substituïnt-lo per fibra de vidre o cel·lulosa. El fibrociment amb amiant pot tenir conseqüències per a la salut quan es trenca, ja que, en fragmentar-se, allibera unes fibres molt petites d’amiant. Si es respiren aquestes partícules, poden entrar al pulmó i provocar, amb el pas del temps, malalties com ara el càncer.

Encara avui en dia, a casa nostra, podem trobar instal·lacions i objectes que tenen aquest tipus de fibrociment. Els més comuns són les plaques d’uralita ─que poden ser ondulades o llises─, les jardineres, les xemeneies de sortides de fums, les reixes de ventilació, les canonades i els dipòsits d’aigua, entre d’altres.

Les persones que vulguin llençar petites quantitats de fibrociment hauran d’apropar-se prèviament a la Deixalleria de Cova Solera per recollir el lot de manipulació d’amiant i les seves instruccions d’ús. La instal·lació no admetrà fibrociment amb amiant si no s’han complert aquests protocols d’actuació. Cal tenir en compte que les instal·lacions i construccions que necessiten treballs de desmuntatge només les poden manipular els professionals degudament autoritzats per l'Agència de Residus de Catalunya i inscrits al Registre d’Empreses amb Risc d’Amiant (RERA).

Amb el repartiment d’aquests lots de prevenció de riscos, l’Ajuntament vol evitar els abandonaments de fibrociment amb amiant que es produeixen a la via pública, i que han denunciat alguns veïns de manera reiterada en les darreres setmanes. Una mala gestió d’aquest residu també té conseqüències negatives pel medi ambient.