Les propostes han arribat des de diversos àmbits de participació: la ciutadania, a títol individual, ha pogut participar en quatre punts d'acompanyament i un taller a la biblioteca Mestre Martí Tauler; i també s'han fet sessions específiques als Consells Sectorials de Salut, Formació Professional i de la Gent Gran.
Tot i que les propostes són molt variades, el gran gruix són accions que impliquen arreglar o adequar espais existents, i el segon bloc més nombrós són les que demanen nous equipaments.
També hi trobarem idees en matèria de mobilitat - amb una part important de mobilitat sostenible - i accessibilitat, a més de la seguretat.
[h3]Millores i adequació d'espais existents[/h3]
De les 118 propostes rebudes, gairebé una trentena demanen l'adequació, reparació o millora d'espais ja existents a la ciutat; de fet, moltes d'elles comencen per la paraula "arreglar". Arreglar el forat del carrer Edison amb el Passeig de Les Torres; el carrer principal, la vorera de la carretera que duu a la RENFE, la carretera i també el carrer - de Sabadell, el forat del carrer Prim, les voreres del carrer Magallanes i de Can Fatjó, el carrer Sant Josep, el paviment de la Rambla del Ferrocarril o de la calçada de darrere del Mercat Municipal, la pista poliesportiva de Can Vallhonrat...
En aquesta línia, també es demana en diverses propostes una d'adequació o millora d'espais públics, com ara el pas de vianants i la vorera de la carretera de Terrassa, el pont del carrer Sant Joan - amb la instal·lació de pèrgoles i ajardinament -, l'espai annex al Rivo Rubeo, al CAP Sant Genís o a l'edifici Rubí Forma; o els aparcaments al voltant de les escoles Rivo Rubeo i Ca n'Alzamora.

El CAP Sant Genís és un dels punts de la ciutat que la ciutadania vol millorar Foto: Cedida/Àmbit Metropolità Nord CatSalut
També en espais ja existents, es fan propostes per embellir façanes antigues, per adequar l'entorn de l'Escardívol per a fer-hi activitats de lleure o instal·lar una pèrgola a la plaça de Ca n'Oriol, a més de reservar un espai per a activitats per a la gent gran al Casino o ampliar la vorera del Passeig de Les Torres. També hi ha dues propostes relacionades amb el verd urbà i el patrimoni: omplir els forats de base dels arbres de la plaça de la Sardana i el condicionament de l'ermita de Sant Genís.
[h3]Més equipaments[/h3]
Els equipaments són una altra de les grans demandes de la ciutadania, que fa fins a 24 propostes de nous equipaments a la ciutat, ja siguin de nova creació o habilitant els que ja existeixen per a un ús.
Entre els equipaments que no existeixen a la ciutat, es proposa la creació d'un equipament per a dones, un espai de co-working, una zona d'aigües, una nova piscina municipal, un mòdul de parkour, espais lúdics per a joves i també un equipament de formació per a joves, una zona d'oci familiar, un espai per jugar a pilota al centre de la ciutat, un espai familiar amb ludoteca, una biblioteca de les coses o una pista de voleibol o volei platja.
Pel que fa a l'adequació d'espais ja existents, la ciutadania proposa idees per l'espai abandonat de les Torres Massana, els Antics Cinemes o els Buits Plens, a més de proposar crear un espai de cafeteria a la biblioteca municipal, un espai de jocs infantils i també per a la gent gran a la urbanització de Can Mir, a Can Fatjó, i al barri del Pinar i una nova zona d'esport a la Riera de Rubí.

La torre Massana desocupada i tapiada, al pati de la qual hi ha els animals Foto: Marta Casas
També es demana l'ampliació del Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol i la creació d'una nova infraestructura al Mercat Municipal que aculli els serveis de la fundació AVAN - Amics de la Neurologia.
[h3]La mobilitat sostenible i la natura, molt presents[/h3]
Les propostes relacionades amb la mobilitat també són força presents entre les demandes de la ciutadania. Moltes d'elles, a més, són de l'àmbit de la mobilitat sostenible; concretament, són sis propostes que tenen a veure amb el transport públic o els vehicles de mobilitat personal: carrils i itineraris per a bicicletes i patinets, tant al centre com a les urbanitzacions; millora del transport públic cap al CAP Sant Genís o la instal·lació d'una marquesina a la Plaça Marquès de Barberà, l'adequació del punt de recollida dels autocars a l'Escardívol, aparcaments per a bicicletes i patinets o la pacificació dels entorns escolars. També hi ha dues propostes de mobilitat cap a l'exterior: la creació d'un autocar directe cap a una platja propera a Rubí i una línia directa cap a El Palau - Sant Andreu.
Els vianants també fan algunes propostes de mobilitat, com la instal·lació de semàfors de botó en alguns punts, un pas de vianants a la carretera de Molins de Rei o l'adequació de la connexió entre Sant Cugat i Rubí.
Finalment, el vehicle privat i els aparcaments també ocupen una bona part de les propostes: entre d'altres, es demana un parquing gratuït al Mercat, l'adequació de l'aparcament provisional de la Plana de Can Bertran i la seva connexió amb la biblioteca municipal, o arreglar el pàrquing de la plaça Salvador Allende.

L'aparcament provisional de la Plana de Can Bertran Foto: Marta Casas
Pel que fa a l'entorn natural i el verd urbà, hi ha diverses propostes com l'adequació i neteja del Torrent dels Alous, una via verda pel torrent de Can Xercavins, el condicionament de les fonts de Can Roig i de l'ermita de Sant Genís, una intervenció per permetre el passeig per dins de la Riera de Rubí, una programació d'activitats a l'aire lliure a l'Arborètum o la conversió del camp de golf de Can Sant Joan en un gran parc públic.
[h3]La seguretat, nova protagonista[/h3]
Algunes de les idees que ha traslladat la ciutadania al portal de participació ciutadana de Rubí tenen a veure amb la seguretat; de fet, dues propostes demanen directament "més seguretat ciutadana" i una altra, en concret, a la zona dels FGC.
En la mateixa línia, hi ha una proposta per instal·lar petites comissaries a punts sensibles de la ciutat, o la dotació de sonòmetres per a la Policia Local.
També hi ha dues propostes relacionades amb la seguretat vial, per tal d'incrementar-la a Ca n'Oriol i a les urbanitzacions.
[h3]Dotar els equipaments de materials i recuperar el patrimoni[/h3]
Entre les propostes relatives als equipaments, n'hi ha cinc que demanen una dotació de materials per fer-ne un ús adequat: és el cas del Casal de la Gent Gran de Rubí, que necessita material per a l'aula informàtica, un equip de so, armaris i un arxiu i un projector amb pantalla.

El Casal de Gent Gran de Rubí Foto: Marta Casas
Pel que fa als equipaments esportius, a més d'elaborar un decàleg per a l'ús correcte de cadascun, es proposa que s'hi instal·lin aparells per a la monitorització de l'esforç físic dels esportistes.
En una mateixa línia, una de les idees de la ciutadania és que s'instal·li un mercadet a la plaça de Ca n'Oriol.
En l'àmbit del patrimoni, la ciutadania i les entitats han posat sobre la taula mantenir les cases d'en Rigol, situades al carrer Prim, i instal·lar un panell informatiu a la plaça del Doctor Guardiet que n'expliqui la història i la transformació.