Els alcaldes de l'Arc Metropolità volen «coliderar» el debat sobre el futur de la Regió

Els nou municipis reclamen que el debat es faci "des de l'anàlisi de les necessitats compartides per totes les ciutats que en formen part"

Alcaldes de l'Arc Metropolità
Alcaldes de l'Arc Metropolità | Ajuntament de Rubí
Nació
06 d'octubre del 2023
Els alcaldes i alcaldesses de les ciutats de l'Arc Metropolità - Rubí, Sabadell, Terrassa, Granollers, Mollet del Vallès, Mataró, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú -, han emès un comunicat en què valoren "en positiu" la possibilitat d'obrir un debat sobre el futur de la Regió Metropolitana, i reclamen que el debat es faci "des de l'anàlisi de les necessitats compartides per totes les ciutats que en formen part", per això s'ofereixen a "coliderar-lo". Aquesta declaració arriba uns dies després que l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, expressés la voluntat d'ampliar l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb els municipis de les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf.

La Regió Metropolitana té, actualment, tres visions: Barcelona ciutat, l'Àrea Metropolitana i l'Arc Metropolità, amb interessos que no sempre convergeixen però que necessàriament han de "parlar-se, entendre's, establir llaços i estratègies compartides i compartir governances". Precisament, l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità va néixer arran de la manca real d'aquesta visió metropolitana, per superar les dinàmiques centrades en la gran ciutat i el continu urbà.

L'agrupació, de nou municipis, aglutina una població de prop de 900.000 habitants, que comparteixen necessitats específiques i que poden ser diferents d'altres municipis i de Barcelona. "En aquest sentit, hem volgut establir una estratègia conjunta i coherent en tot l'àmbit territorial de la regió metropolitana a partir d'una visió pròpia de les ciutats de l'Arc Metropolità i dels sistemes urbans que aquestes ciutats articulen", diuen els alcaldes.

Els màxims representants de les ciutats que formen l'Associació de l'Arc Metropolità asseguren que "som conscients de la complexitat d'aquest procés i les dificultats que suposa la seva articulació", però cal que no es perdi de vista un horitzó de construcció d'una realitat metropolitana que aglutini tot el territori. Un treball que ja s'ha iniciat a través del PDU Metropolità, que té afectacions a la part de la regió que no forma part de l'AMB, i que és una "bona oportunitat" per parlar del conjunt.

L'Associació considera que aspectes com l'habitatge, les infraestructures, la mobilitat, els espais lliures, el desenvolupament econòmic o la cohesió social "hi han de ser presents", i per això creuen que el debat és "imprescindible" i s'ofereixen a coliderar-lo i donar així una nova governança "en igualtat de condicions" amb la resta d'institucions de la Regió.