1 de 10
ECONOMIA

El salari necessari per «viure dignament» al voltant de Barcelona

Es calcula que el sou de referència metropolità ha augmentat un 28,3% des de 2016

Els treballadors necessiten més de 18.000 euros per viure dignament. | Josep Lluís Escudero
per Marc Orts, Barcelona, Catalunya | 14 de març de 2022 a les 12:18 |
Aquest article es va publicar originalment el 14 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Salari de Referència Metropolità (SRM) del 2021 és 1.345,48 euros en catorze pagues, 18.836,72 euros bruts anuals, segons un estudi de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L'indicador, que no és legalment vinculant, determina la remuneració que es considera suficient perquè una persona treballadora i la seva família puguin viure de manera digna al territori. Només a la ciutat de Barcelona, el salari de referència s'enfila fins als 1.435,26 euros. L'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB calcula el SRM des de 2016, quan era de 1.048,87 euros, un 28,3% inferior a l'actual. Tot i que només es tenen en compte els municipis que formen part de l'AMB, l'estudi marca la tendència del que passa també a ciutats pròximes a la capital catalana. 

Una de les principals conclusions és que l'habitatge esdevé la despesa més important, suposant fins a un 48% en les llars unipersonals. La tècnica de DALEPH, consultora i coautora de l’informe, Emma Rué, explica que un dels efectes de la pandèmia és l'augment de llars amb persones soles a la ciutat de Barcelona, el qual suposa l'increment del SMR. Una altra conseqüència de la crisi sanitària ha estat l'augment dels preus i la inflació. A més, les despeses associades a subministraments s'incrementaran notablement a causa de la guerra a Ucraïna. "A l'augment del preu de l'aigua i l'electricitat, caldrà afegir el del gas, que fins ara estava disminuint i servia de contrapès", afegeix. D'altra banda, la despesa familiar en educació s'ha reduït, en part, gràcies a la reducció de les taxes universitàries.


La vicepresidenta de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Montserrat Ballarín, puntualitza que el càlcul del salari de referència es realitza de manera diferenciada per tres àmbits -l'àrea metropolitana sencera, només comptant Barcelona i sense comptar la ciutat comtal-  i en funció de diversos factors materials de cada cas, com els esmentats anteriorment. Un paràmetre determinant és el nombre d'adults i de nens que viuen en un mateix habitatge. "Com més adults i menys infants convisquin, menor serà el salari de referència". La tècnica de KSNET, consultora i coautora de l’informe, Maria Sánchez, remarca, però, que aquest fet "no implica que anem cap a un model de compartició de l'habitatge".
 

Infografia del Salari de Referència Metropolità segons els membres que conviuen a l'habitatge Foto: AMB


El Salari Mínim Interprofessional (SMI) a l'Estat és de 14.000 euros bruts anuals, amb efecte des de l'1 de gener de 2022. La Generalitat de Catalunya manca de competències per a aplicar un SMI propi, tot i que el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, vol impulsar-ne un d'orientatiu, precisament actualitzat al salari de referència català. El desembre de 2019, l'aleshores conseller Pere Aragonès ja va presentar un informe al respecte. Aleshores, el salari de referència a Catalunya era de 1.239 euros. Ara, Torrent pretén sortir de l'àmbit teòric i obrir un procés de concertació amb Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT sobre com implementar-lo.

 

Participació