L'oposició en bloc demana explicacions sobre el dispositiu de seguretat de Los40 Primavera Pop

ERC, Cs i VR han presentat instàncies per demanar la documentació, el PP ha emès un posicionament públic a través de les xarxes socials i l'AUP ha demanat la convocatòria d'una Junta de Portaveus extraordinària | Mª Carmen Cebrián (PSC) anuncia que el govern estudiarà com restringir els aparcaments "indeguts" a la C-1413

La C-1413, plena de cotxes aparcats durant la tarda del dissabte
La C-1413, plena de cotxes aparcats durant la tarda del dissabte | Marta Casas
06 d'abril del 2022
Actualitzat el 07 d'abril a les 16:58h
ERC Rubí ha anunciat aquesta tarda que presentarà una instància per reclamar els detalls del dispositiu de seguretat del macroconcert d'aquest dissabte a l'Escardívol. Milers de persones van assistir al festival Los40 Primavera Pop, un gran esdeveniment del qual l'Ajuntament encara no ha informat sobre quin va ser l'aforament - el Pla d'Autoprotecció preveia que l'ocupació màxima fos de 17.803 persones - ni tampoc de les incidències que es van produir durant la nit, més enllà d'unes 150 persones que es van interessar per la iniciativa del Punt Lila.

Els republicans denuncien que als vorals de la carretera C-1413 hi va haver, durant tota la nit, "centenars de cotxes mal aparcats i moltes persones que caminaven per la carretera i creuaven per punts no habilitats mentre la circulació per aquesta via seguia oberta".

Per al portaveu d'ERC, Xavier Corbera, la situació fa plantejar-se si "la ciutat estava preparada i tenia tots els dispositius necessaris per assegurar la seguretat de tants milers de persones". 
 
ERC considera que "la planificació i organització dels equips de seguretat viària haurien de ser elements clau a l'hora d'organitzar un esdeveniment tan multitudinari", i per això demanen conèixer els dispositius i les accions previstes.

En cas que les explicacions dels responsables polítics i tècnics del dispositiu siguin "insuficients", ERC es reserva la possibilitat de demanar la convocatòria d'un ple extraordinari.

El principal grup de l'oposició ha volgut expressar el seu condol a la família de la víctima d'un atropellament mortal aquest diumenge a la nit a Rubí, les circumstàncies del qual encara s'estan investigant, cosa que també han fet la resta dels grups de l'oposició que han emès un posicionament sobre els fets.

Ciutadans i Veïns per Rubí han demanat la documentació per instància
Ara com ara, Ciutadans - a través del seu portaveu, Roberto Martín - i PP, força sense representació al ple municipal actualment, s'han pronunciat públicament sobre els esdeveniments de dissabte. Per al cap de la formació taronja, cal que l'Ajuntament "faci un comunicat oficial donant explicacions de què ha passat", i és necessari "establir unes restriccions excepcionals" abans d'organitzar un esdeveniment "complex i multitudinari". El portaveu també ha confirmat que Cs ha presentat una instància per demanar la documentació i compareixences dels responsables polítics i tècnics.

Els populars, per la seva banda, han denunciat a través del seu compte de Twitter la "manca de seguretat, gestió i planificació que hi va haver als voltants de l'Escardívol" durant el concert de Los40 Primavera Pop.

Dijous al matí, el grup municipal de Veïns per Rubí ha emès un comunicat en què també critica el silenci del govern, i, com ERC, ha presentat una instància demanant tota la documentació relacionada amb la seguretat i el control: "el Pla d'actuació, d'emergència, de seguretat, de control de mobilitat a l'Escardívol i el seu entorn i la carretera C-1413a, dispositius d'alcoholèmia i qualsevol altra documentació rellevant". A més, en funció de la informació rebuda, VR "es reserva el dret a exigir responsabilitats de qualsevol tipus".

L'AUP ha sol·licitat una Junta de Portaveus extraordinària
Aquest mateix dijous, també, l'Alternativa d'Unitat Popular ha explicat als mitjans de comunicació que dimarts al matí van demanar una reunió de la Junta de Portaveus extraordinària, amb presència de la policia, per tal de conèixer tota la informació sobre l'atropellament mortal. Així, la formació "resta a l'espera de la convocatòria de la reunió" per poder tenir més dades. 

Mª Carmen Cebrián diu que estudiaran com prohibir els aparcaments "indeguts" a la C-1413
La regidora del PSC Mª Carmen Cebrián ha fet unes declaracions al programa Els grups municipals opinen de Ràdio Rubí en què, per una banda, ha desvinculat l'accident amb la celebració del concert; i per l'altra, ha anunciat que l'Ajuntament estudiarà com restringir els aparcaments "indeguts" a la C-1413, una via que no és de titularitat municipal. 

Cebrián també ha comentat a Ràdio Rubí que el dispositiu de seguretat del macroconcert va funcionar "a la perfecció" i "sense incidents".